Voor zorg, gezondheid en prestatie
0513 62 71 65

Avondsymposium TIGRA en OCA

Geplaatst op 1 april 2014

OCA en TIGRA nodigen u op maandag 16 juni 2014 graag uit in het WTC Expo te Leeuwarden voor het avondsymposium.


‘Vroege diagnostisering en effectieve zorg voor de patiënt met chronische pijn’

Voor huisartsen, medisch specialisten, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, casemanagers, arbeidsdeskundigen en alle andere professionals die te maken hebben met mensen met chronische pijn.
 
Avondsymposium

Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft last van chronische pijn (2,2 miljoen mensen). Voorbeelden hiervan zijn rugpijn, hoofdpijn, zenuwpijn, pijn bij ziektes zoals reuma, kanker, diabetes of pijn na een operatie. Wie last heeft van chronische pijn heeft ook continu te maken met de gevolgen ervan. Lichamelijke klachten, slaapproblemen, toenemende kans op depressie en beperkingen in het dagelijks leven.
 
Het gaat om pijn die langer duurt dan 3 maanden en jaren kan aanhouden. En dat heeft grote invloed op wie iemand is en wat diegene wil doen in zijn leven. Aanpassingen zijn vaak wel te maken maar dat betekent inleveren op wat iemand daarvoor nog wel kon. Een goede aanpak van chronische pijn begint bij het herkennen van de soort pijn en de eventuele oorzaak ervan. De basis begint bij de diagnose.
 

Feiten:

  • 64% van de mensen geeft aan op een schaal van 1 tot 10 dat de chronische pijn de laatste week ernstig tot zeer ernstig was (7 of hoger)
  • Bij ruim de helft (52%) van de patiënten met chronische pijn duurder het langer dan een jaar tot een diagnose werd gesteld.
  • Bij 41% is zelfs geen diagnose gesteld of een oorzaak gevonden.
  • 58% zegt langer dan een jaar te hebben gezocht naar een goede behandeling.
  • 30% van de mensen die in het afgelopen jaar wel een arts/behandelaar heeft bezocht heeft dit 10 keer of vaker gedaan voor hun chronische pijnklachten.
  • 9% van de patiënten met chronische pijn is helemaal niet meer in staat om de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren vanwege chronische pijn.
  • Slechts 18% van de 10.000 respondenten heeft een full time baan.
Er valt er nog veel te verbeteren als het gaat om het herkennen van chronische pijn, het stellen van de juiste diagnose en het starten van de juiste behandeling.
 
U leert:
- Om mensen met chronische pijn (vroegtijdig) te herkennen;
- Welke instrumenten u kunt gebruiken om de juiste diagnose te stellen;
- Welke behandelmogelijkheden tot uw beschikking staan in 0e lijn, 1e lijn en 2e lijn.
 
 
Meer informatie en het programma vindt u op deze site, hier kunt u zich ook aanmelden http://www.oca.nl/pdf/OCA_Brief2014.pdf
« Naar overzicht