Voor zorg, gezondheid en prestatie
0513 62 71 65

Blog Jan Hospes: Cornelis Terpstra

Geplaatst op 19 mei 2016

We staan in Fryslân aan de vooravond van een nieuw kaatsseizoen en dat houdt in dat we met de Keatsbrothers, het kaatsteam waar ik trainer van ben, alweer zijn begonnen met de buitentrainingen. Het zonnetje op de kop, The Rolling Stones op de achtergrond en jezelf in het zweet werken; een mens kan het minder hebben!

Voor de Keatsbrothers hebben we een Facebook-pagina aangemaakt. Daar zetten we allemaal films, foto’s en video’s op voor de jeugd, om ze zo een kijkje te geven in de keuken van een hoofdklasse kaatsteam. En om ze zo inspiratie te geven voor hun eigen trainingen. Ze vinden het geweldig, getuige ook de vele likes die we hebben op onze pagina.

Laatst zat ik een filmpje te bekijken. Cornelis Terpstra staat op dit filmpje voetenwerkoefeningen te uit te voeren. Op snelheid springt hij over de hoedjes die ik had klaargelegd. ‘Tik! Tik! Tik! Licht!’ schreeuw ik naar hem, om hem aan te moedigen álles uit zichzelf te halen. Ik kijk naar Terpstra’s linkerbeen en zie de brace zitten die daar omheen zit. De brace stabiliseert z’n enkel. Goh, wat een verhaal, besef ik me. Terpstra heeft namelijk tien jaar geleden een ernstig kitesurfongeluk gehad. Terwijl z’n kiteboard verticaal vaststond in het water (met z’n voeten er in), draaide z’n bovenlijf, door toedoen van de kite, nog door. Terpstra’s scheurde daardoor alles in z’n linkerbeen af. Het onderbeen zat alleen nog maar met vel aan het bovenbeen vast. Het woord amputatie is die avond gevallen in het ziekenhuis in Leeuwarden. Maar gelukkig besloot de dienstdoende arts anders. Want nu, tien jaar later, is Terpstra een inspiratie voor anderen. Terpstra kaatst weer op het allerhoogste niveau en laat zien dat je met een positieve mindset tot heel veel in staat bent. In totaal heeft de Beetgummer zeven jaar gerevalideerd en getraind om weer terug te komen. En nog steeds moet hij er van alles voor doen en laten. Maar dat deert Terpstra niet. Hij heeft geen medelijden met zichzelf maar gaat er voor! En dat wil ik iedereen dan ook meegeven. Heb je het lastig, zowel fysiek als mentaal, door toedoen van een ongemak of iets anders, blijf dan rustig en blijf doorgaan met het uitvoeren van je taak. Uiteindelijk zul je hiervoor beloond worden.

Stay positive, keep smiling and stay focussed! Dat is wat wij met de Keatsbrothers ook gaan doen. Kon weleens een heel mooi jaar gaan worden. En dat gun ik jullie ook! Oant sjen!

Jan Hospes  

« Naar overzicht