Voor zorg, gezondheid en prestatie
0513 62 71 65

Jan Hospes: Panini

Geplaatst op 16 juni 2016

Op de ALO kreeg ik vroeger les van Henk Veldmate, voormalig technisch directeur bij FC Groningen en tegenwoordig hoofdscout bij AFC Ajax. Tijdens de eerste les vertelde hij altijd even wat over zichzelf, onder andere dat hij een profvoetballer bij FC Groningen was geweest. Een medestudent reageerde daarop ooit gevat: “Ah, van u had ik dus altijd al die Panini-plaatjes dubbel.” Waarop de klas in lachen uitbarstte, natuurlijk. Maar Veldmate gaf geen kik, reageerde ad rem en poortte de jongen vervolgens tijdens hetpotje voetbal dat volgde. Nice comeback, dacht ik zo. ALO, een mooie tijd.

De Panini-plaatjes zijn weer helemaal hot op dit moment. Op de schoolpleinen wordt er driftig onderhandeld en geruild door de jeugd van tegenwoordig. Ook mijn zoon, Kaìjé, doet hier aan mee. Verzamelboekje in de tas, de fiets neerkwakken bij de fietsenrekken en onderhandelen maar. Goh, wat vindt-ie het mooi. En ik? Ik help hem, natuurlijk! Want papa  vindt het wellicht nog wel mooier dan dat zijn zoon dat vindt. Laatst heb ik een hele doos gekocht! Kansloos? Ja. Slecht vaderschap ook, het kind wordt er verwend van. Maar o zo effectief, mensen. Want in één hap harkte ik wel even vijftien topvoetballers binnen. Hoppa! 
Sinds drie weken zijn we naarstig op zoek naar één specifieke speler. Gareth Bale, Christiano Ronaldo of ZlatanIbrahimovic, hoor ik u denken? Nee, joh! Die hebben we allang. Limited edition zelfs. Nee, we moeten nog een Noord Ier (ja, die doen wel mee ja): Will Grigg! Will Grigg? Ja, Will Grigg ja. 

Sinds drie weken circuleert er een nummer over deze Noord Ierse voetballer van Wigan Atlethic rond op het internet: Will Grigg’s on fire! Google het nummer maar eens en beluister het. Ik beloof het u:  u wordt er vrolijk van! Duizenden mensen die een matige voetballer toezingen alsof het een god is; prachtig! Het allermooiste is nog dat zo’n 95% de beste man nog nooit heeft zien voetballen of überhaupt weet hoe hij er uitziet. Geniaal toch, haha! 
(’t Is trouwens ook een verademing om die filmpjes te zien en te kunnen concluderen dat voetbalfeesten ook wél gezellig en ordentelijk kunnen verlopen. In tegenstelling tot die achterlijke praktijken die die malafide Russische en Engelse hooligens in Marseille uithaalden. Idioten!) 
Al dat gespaar van die EK-plaatjes en het kijken van die ‘Will Grigg’s on fire!’-filmpjes doen het besef dat Oranje er niet bij is dit jaar, wel extra hard binnenkomen, moet ik eerlijk bekennen. Goh, wat blijft het zonde dat de mannen van bondscoach Danny Blind zich niet hebben geplaatst voor het EK in Frankrijk. Een gemis voor iedereen, de spelers, de fans en de horecaondernemers. 

Maar gelukkig hebben we Dafne Schippers nog! Wellicht kan zij met een gouden olympische medaille op de 100 of 200 meter de hele sportzomer toch nog goed maken. De voortekenen zijn goed in ieder geval, want vorige week won ze met de beste seizoentijd haar eerste Diamond League wedstrijd in Oslo. Een prestatie van formaat! Een fenomeen hoor, die Dafne! Komt in een klein land als Nederland maar eens in de vijftig jaar voor. Moeten we koesteren dus. Wellicht kunnen we voor haar een nummer bedenken. Will Grigg-style! “Dafne’s on fire! Opponents are terrified! Dafne’s on fire! Na na na nan a!” 
Kan wel wat worden! ;-) Fijne maand weer, mensen!

« Naar overzicht