Voor zorg, gezondheid en prestatie
0513 62 71 65

Mont Ventoux !

Geplaatst op 14 juli 2016

Mont Ventoux!

Het is vandaag (13-07-2016) op de kop af negenenveertig jaar geleden dat de Engelsman Tom Simpson tijdens de Tour de France overleed op de Mont Ventoux. Een combinatie van grote hitte (42°), uitdroging, alcohol, amfetamine, het stijgingspercentage van de Ventoux en Simpsons karaktertrek om ‘nooit op te willen geven’, werd hem uiteindelijk fataal. Toen Simpson voor de eerste keer omviel, zei hij tegen z’n mecanicien Harry Hall: ‘On. On. On.’ Simpson wilde door, opgeven was geen optie. Hall gehoorzaamde en hielp Simpson terug op z’n fiets. Daarna ging het mis. Simpson heeft nog 460 meter wiebelend en zigzaggend op z’n fiets gezeten, maar toen viel hij om. Bewusteloos. Na veertig minuten werd Simpson met een politiehelikopter naar het ziekenhuis van Avignon gebracht, maar het mocht niet baten. Om 17.40 werd Tom Simpson dood verklaard. Tom Simpson liet een vrouw, Helen, en twee kinderen, Jane en Joanne, achter. Een trieste dag voor hen en voor het wielrennen. Op de Mont Ventoux staat op 1,3 kilometer van de top (de plek waar Simpson overleed) een monument ter ere van Tom Simpson. Een prachtig eerbetoon. 
Morgen eindigt de 12e etappe van de Tour de France op de Mont Ventoux. Ik kijk er nu al reikhalzend naar uit. Ben nieuwsgierig naar wie de rit gaat winnen. Vaak krijgt een wielrenner maar één kans op winst op de Mont Ventoux. Je kunt ‘m dus niet weggeven, zoals Lance Armstrong bijvoorbeeld deed in 2000 door Marco Pantani te laten winnen. De Mont Ventoux die moet je pakken als je daar de kans voor krijgt! Dit geldt ook voor als je de kans krijgt om ‘m als amateur een keer te beklimmen. 

Ikzelf heb de Mont Ventoux in 2008 mogen beklimmen. In de zomervakantie waren we in de Provençe op vakantie en dus móést het toen gebeuren. Voor mij werd het een symbolische rit. Ik was de jaren ervoor een vriend en twee kennissen kwijtgeraakt, wat een diepe impact op me had gehad. En dus wilde ik op de Mont Ventoux aan de dood voorbij rijden. De dood die zou liggen bij het monument van Tom Simpson. Na een hel van een tocht kwam ik aan bij het monument. Ik nam m’n pet af, dacht aan de mensen die ik was kwijtgeraakt en aan de dierbaren die er nog wel waren (en waar ik van zou gaan genieten) en fietste door. Op de top van de berg wachtte Jolanda me op. Een magisch moment. We hebben daar nog wel veertig minuten genoten van het uitzicht, want die is magisch! Dat komt omdat de Mont Ventoux de enige berg is in die hele omgeving (bijnaam: Reus van de Provençe). Het uitzicht reikt om die reden héél ver. Sluit ik af met een leuk quizvraagje: wie won de rit waarin Tom Simpson stierf? Antwoord: Jan Janssen. Kunt u weer de blits maken op de camping pubquiz over een paar weekjes. Hoppa!
Mensen, ga er morgen maar eens lekker voor zitten morgen want het beloofd een hele mooie rit te worden! Veel kijkplezier! 

PS Ik heb een link van een documentaire over Tom Simpson ook in het artikel gezet. Zeer de moeite waard om te bekijken! 

https://www.youtube.com/watch?v=oAPWNs0LDyo 
https://www.youtube.com/watch?v=e4viqf-qL9I 

« Naar overzicht