Voor zorg, gezondheid en prestatie
0513 62 71 65

Olympisch dagboek Sochi

Geplaatst op 21 februari 2014

Sinds de aankomst in Sochi op 10 februari  hebben we weinig stil kunnen zitten. Tot 16 februari waren reserve Yannick Greiner en ik niet geaccrediteerd voor het Olympisch dorp, wat betekent dat we in 1 van de hotels beneden mochten slapen. Het kost dan 40 minuten om met een dagpas in het Olympisch dorp te komen en  ’s avonds uiteraard ook weer 40 minuten terug naar het hotel. Overigens een prima hotel. 
Er zijn twee dorpen ingericht, 1 bij de kust voor de schaatsers (Coastal Village) en 1 in de bergen (Mountain Village)  voor de overige wintersporten. Het is van het dorp naar de baan een kleine 20 minuten met een bus. De logistiek is hier prima, er rijden om de 5 minuten busjes van de ene naar de andere plek. De bus naar het andere dorp doet er overigens een klein uur over.  De temperatuur ligt hier in de bergen rond de nul en er valt zo nu en dan wat sneeuw, maar een echt Winterspelengevoel krijg je pas als je de grootste gondel neemt naar 2330 meter. Over de hele berg heeft Doppelmayer liften neergezet en daarmee een groot skigebied gerealiseerd, ook te bezoeken na de Spelen. 

In de tussentijd hebben we  slechts de 1000 meter en de 10 kilometer hebben we bij kunnen wonen, maar goed, we zijn hier ook met een ander doel  gekomen. De tweemans race is net achter de rug. Edwin heeft zijn best gedaan; ondanks de nette starttijden heeft zowel het materiaal als het sturen niet bij kunnen dragen aan een tijd die in de buurt komt van de medailles. Maar goed, we hebben ons in het seizoen ook niet geplaatst voor de 2-Mans, dus dit was geen verrassing.  Mooie is wel dat we extra runs hebben kunnen maken op deze baan omwille van de 4-mans volgende week. De winnaar, de rus Zubkov, heeft overigens in dit ene seizoen 500 runs afgetikt op deze baan, waar wij in twee seizoenen slechts 50 runs hebben kunnen maken. Overigens is ook de andere rus te sterk met 700 runs als voorbereiding van de Spelen.

Gisteren hebben de dames een nette 4-de plaats veroverd in de tweemans. Esmee en Judith hebben in een sterk veld vier mooie runs neergezet en hebben daarmee de beste prestatie in de hele geschiedenis van het Nederlands vrouwenbobslee  neergezet!
 
Morgen is de laatste viermanstraining. We starten de dag, na ontbijt, met instapoefeningen om de teamsynergie voor de 4-mans zo goed mogelijk neer te zetten. Daarna verplaatsen we de slee met een truck vanuit de hoger gelegen boxen naar de start. De juiste ijzers eronder en even schuren: dikke ijzers bij “warm ijs” en dunnere ijzers wanneer het ijs kouder is. Vervolgens wordt er begonnen aan een uitgebreide warming-up, met name loopscholing. De training bestaat overigens uit twee runs, maar is geen verplichting.
Zaterdag en zondag wordt de viermansrace gehouden, op beide dagen twee runs. Er zijn zeker favorieten, maar om te winnen moet alles samenkomen: fitheid, goed materiaal, juiste ijzerkeuze, snelle start en goed sturen. We zullen het zien dit weekend!
 
« Naar overzicht