Voor zorg, gezondheid en prestatie
0513 62 71 65

Open dag oncologie

Geplaatst op 5 oktober 2015

 

Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 mensen de diagnose kanker, waaronder ongeveer 14.000 vrouwen met de diagnose borstkanker. De medische behandeling van kanker bestaat meestal uit chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie en/of een operatie. De medische behandeling en de kanker zelf kunnen klachten veroorzaken als vermoeidheid, oedeem (abnormale vochtophoping in arm of been), angst, spanning, conditie- en krachtverlies. Een oedeemfysiotherapeut kan ingeschakeld worden ter preventie of vermindering van oedeem en oefeningen geven om de schouderfunctie bij borstkankerpatiënten te verbeteren. Een oncologiefysiotherapeut kan ingeschakeld worden om de conditie zo goed mogelijk te behouden of te verbeteren en ondersteunt de oncologische patiënt in zijn fysieke en mentale herstel. Borstkankerpatiënten worden gelukkig vaak al doorverwezen voor behandeling naar een oedeem- of een oncologiefysiotherapeut. Echter is dit niet altijd het geval waardoor soms lang met klachten en beperkingen wordt rondgelopen.

Ook bij andere vormen van oedeem (aangeboren, na een trauma) en andere vormen van kanker kunnen deze gespecialiseerde fysiotherapeuten een belangrijke rol in het herstel vervullen. Tijdens de chemotherapie kan bijvoorbeeld al gewerkt worden aan het onderhouden en verbeteren van de lichamelijke conditie en kracht.

Om de kennis, kunde en mogelijkheden van de oedeem- en oncologiefysiotherapeut bij patiënten, naasten en specialisten onder de aandacht te brengen opent TIGRA Fysiotherapie, locatie Sportstad, Abe Lenstraboulevard 23Q (ingang zwembad) op woensdag 28 oktober van 9.30 uur tot 11.30 uur haar deuren. Hier kan men terecht met vragen over oedeem, kanker en de fysiotherapeutische behandeling. De invulling van deze ochtend ziet er als volgt uit:

Thema van deze ochtend zal gaan over “Het beweegprogramma Oncologische Revalidatie.” Onder het genot van een kop koffie wordt het bewegen tijdens en na de behandeling van kanker nader toegelicht door o.a. Sibrecht Spijkstra, oedeem- en oncologiefysiotherapeut. Na de presentatie is er gelegenheid voor het stellen van vragen over het programma, oedeem, kanker en  fysiotherapeutische behandelingen.

Aanmelden kan via info@tigraheerenveen.nl of  op 0513-627165.

 

 

 

« Naar overzicht