Bart Halsema

Bart Halsema (1998) scheurde in 2018 zijn voorste kruisband bij een bedrijven voetbaltoernooi.

  • HOE GEBEURDE HET? 

“Ik scheurde mijn voorste kruisband af op zaterdag 22 juni 2018, het gebeurde op een bedrijventoernooitje. Ik sprong om een bal te koppen terwijl niemand in de buurt was. Ik strekte mijn knie nog tijdens de sprong en op het moment dat ik op landde, knakte mijn knie naar achter.

  • WAT GING ER TOEN DOOR JE HOOFD?

“Het eerste wat je hoort is een hele harde knak in je knie. Voor deze blessure heb ik nog nooit een ernstige blessure gehad maar op het moment dat ik de knak hoorde, wist ik gelijk dat het foute boel was en dat er iets kapot was in mijn knie.”

  • JE WERD WEGGETILD EN TOEN…  

“Vervolgens werd ik onder begeleiding van 2 personen naar de kant getild, na verloop van tijd kon ik wel wat strompelen en ik zakte steeds door dezelfde knie heen. Dat was voor mij de aanleiding om de maandag daarop gelijk naar de dokter te gaan. Uit onderzoek bleek dat ik alleen mijn voorste kruisband had afgescheurd. Mijn kniebanden, meniscus en kraakbeen was allemaal nog in orde.”

  • HOE GING DE OPERATIE? 

“Voor de operatie ben ik dik een maand in training geweest bij Tigra om zo sterk mogelijk de operatie in te gaan en er zo sterk mogelijk weer uit te komen. Ik heb gekozen voor een gehele narcose tijdens de operatie omdat ik er niks van mee wilde maken. Na de operatie had ik in het begin vooral last van de knie zelf, maar ook had ik veel last van de hamstring waar de “nieuwe kruisband” uitgehaald wordt. Maar na 2 tot 4 weken had ik niet veel last meer van de knie.”

  • HOE GING DE REVALIDATIE? 

“De revalidatie liep bij mij heel soepel, de eerste weken van de revalidatie zijn het minst fijn. Omdat de fysiotherapeut er hier weer voor moet zorgen dat je knie zo snel mogelijk volledig kan strekken en dat is niet altijd even prettig. Daarnaast heb ik geen enkele tegenslag gehad waardoor ik na 5.5 maand al kon beginnen met de knieschool en na 9 maanden was ik volledig genezen verklaard. Tot wedstrijden voetballen is het nog niet gekomen, omdat ik genezen werd verklaard in de zomerstop maar voor die tijd heb ik al wel een maand volledig meegetraind en had nergens last van pijnscheuten of andere klachten.”

  • WAT VOND JE HET ZWAARST?  

“Het zwaarste aan de revalidatie zit hem niet in het fysieke maar in het mentale gedeelte, een heel jaar lang 2 keer in de week naar de fysio gaan. Dat vond ik het zwaarste en je moet het elke keer opbrengen om tot het gaatje te gaan, alleen zo kan je snel revalideren. Als je 1 keer in week gaat en je doet je best niet wordt het een heel lang en vervelend jaar. Maar door elke keer je best te doen, ga je vanzelf progressie zien en dat is het gene wat je motiveert om door te gaan. Zonder progressie gaat je motivatie ook weg.”

  • WAT IS JE ADVIES VOOR ANDEREN?  

“Het advies dat ik wil geven aan alle andere patiënten met een afgescheurde kruisband, ga vooral voor de operatie hard trainen bij de fysio. Want echt hoe sterker je er in gaat, hoe sterker je eruit komt. En ga 2 keer per week naar de fysio en geef in die 2 keer ook alles, wees niet te bang om een oefening te doen want de fysiotherapeuten van Tigra weten wat ze doen.”