Onderzoeks- en behandelmogelijkheden van de bekkenfysiotherapeut

Een bekkenfysiotherapeut zal altijd eerst aan de hand van een vraaggesprek uw klacht en hulpvraag in beeld brengen.

Vervolgens kan diagnostiek plaatsvinden aan de hand van een plas of ontlastingsdagboek, het bijhouden van vocht of vezelinname of een lichamelijk onderzoek.

Lichamelijk onderzoek: Tijdens dit onderzoek kijkt de bekkenfysiotherapeut naar uw houding, De bekkenfysiotherapeut kijkt daarbij naar het bewegen van uw ruggengraat en het bekken, naar hoe u ademt, hoe de kracht, lengte en sturing van diverse spieren rondom het bekken is. Bij het vermoeden van een bekkenbodemprobleem wordt ook een inwendig vaginaal of anaal bekkenbodemfunctie onderzoek gedaan. Mocht u hier bezwaar tegen hebben dan kunt u dit kenbaar maken. In overleg met u zal gezocht worden naar andere mogelijkheden voor onderzoek dat bij uw situatie past.

Inwendig onderzoek: De bekkenbodemspieren liggen verstopt in het bekken en zijn van buitenaf niet te zien. Om het functioneren van de bekkenbodem te kunnen beoordelen is er een inwendig onderzoek nodig. Net als huisartsen en specialisten zijn bekkenfysiotherapeuten hiervoor opgeleid.

Tijdens het vaginaal/anaal inwendig onderzoek wordt gekeken naar de rustspanning en het aan- ontspannen van de bekkenbodemspieren. De kracht en het uithoudingsvermogen wordt beoordeeld evenals de mogelijkheid om de buikorganen te ondersteunen tijdens het hoesten. Ook pijnpunten in de bekkenbodem, zogenaamde myofasciale triggerpoints, die pijn kunnen veroorzaken inde buik, liezen, benen of genitaliën kunnen worden opgespoord.

Bij een anaal onderzoek wordt onderzocht of de bekkenbodemspieren voldoende aanspannen om een hoek te trekken in de endeldarm, die nodig is om de aandrang voor ontlasting te sturen en of ze voldoende ontspannen om de hoek te laten verdwijnen, zodat tijdens het ontlasten de darm zich goed kan legen. Bij de vrouw kan met een vaginaal onderzoek worden vastgesteld of er sprake is van een verzakking van één of meerdere organen.

De bekkenfysiotherapeut zal u vertellen wat ze doet, ziet en voelt. Op deze manier kan een bekkenbodemfunctiestoornis in kaart gebracht worden, waarna op maat gemaakte oefeningen aangeboden kunnen worden.

Soms is aanvullende diagnostiek gewenst hierbij kan gedacht worden aan myofeedback (meting van de spierspanning), echografie of rectale ballononderzoek.
Aan het einde van de onderzoeken worden de bevindingen met u besproken en wordt het behandelplan opgesteld.


Behandelmogelijkheden

De bekkenfysiotherapeut heeft de keuze uit verschillende behandelmogelijkheden. De keuze wordt bepaald door uw klachten en de uitkomsten van het totale onderzoek. Een belangrijk onderdeel van de therapie is voorlichting over de ligging en de functie van het bekken en de bekkenbodemspieren en de relatie met uw klacht(en). Daarnaast krijgt u uitleg en adviezen hoe om te gaan met uw klachten in het dagelijks leven.

 

De behandeling kan verder bestaan uit:

          oefentherapie: verbetering van coördinatie, kracht of soepelheid van de bekkenbodem of andere spiergroepen in en rond het bekken. Ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen evenals blaastraining kunnen onderdeel zijn van de behandeling.

          Myofeedbackbehandeling: Via een beeldscherm krijgt u informatie over de activiteit van de bekkenbodem. Op deze manier wordt u tijdens het oefenen meer bewust van het functioneren van deze spieren. Vooruitgang kan op deze manier ook gemeten worden.

          Echografie: door middel van een buikecho of een perineale echo (aan de buitenkant tegen de bekkenbodem aan) kan de bekkenbodembeweging in beeld gebracht worden. Bijvoorbeeld het juist aanspannen van de spieren om de plasbuis af te sluiten is zo goed zichtbaar te maken.
Onze bekkenfysiotherapeut Lisette Kooistra vertelt hier meer over in onderstaande video.

          Elektrostimulatie: bij onbeheersbare aandrang voor urine, het niet kunnen aanspannen van de bekkenbodem of bij pijn kan elektrostimulatie ingezet worden. Via een probe (een sensor) die vaginaal of anaal ingebracht wordt, kan een stroompje gegeven worden. Diverse stroomvormen kunnen voor de verschillende klachten gebruikt worden. Soms wordt ook een thuisapparaatje meegegeven.

          TENS: uitwendige elektrostimulatie voor chronische pijnklachten.

          TANS en PTNS: bij moeilijk beheersbare aandrangklachten van de blaas kan ook deze uitwendige techniek gekozen worden met plakelektrodes bij de enkel en/of het heiligbeen. PTNS werkt via het aanprikken van deze zenuw met een naaldje bij de enkel.

          Rectale ballontraining: Bij ontlastingsverlies of obstipatie kan het inbrengen en vullen van een klein ballonnetje via de anus in het rectum de vulling van de darm nagebootst worden. Zo kan de bekkenbodemspier functioneel getraind worden.

          Massage: Diverse massagetechnieken kunnen toegepast worden bij bijvoorbeeld pijn of obstipatieklachten.

–      Tot slot: Onderzoeks- en behandeltechnieken zullen altijd in overleg met u gekozen worden en uitgebreid toegelicht worden door uw bekkenfysiotherapeut.

 

Nieuws | 26 oktober 2022

Bekkenfysiotherapie bij TIGRA Heerenveen

De specialisten van bekkenfysiotherapie (Lisette, Mirjam, Sandra en Nynke) kunnen je helpen als je problemen hebt in: De lage rug Buik Bekken en bekkenbodem 𝗪𝗮𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗯𝗲𝗸𝗸𝗲𝗻𝗯𝗼𝗱𝗲𝗺𝘀𝗽𝗶𝗲𝗿𝗲𝗻? Deze spieren liggen onder in het bekken en hebben o.a. de functie: Steun geven aan de buikorganen zoals, blaas, baarmoeder en endeldarm Opvangen van buikdruk bijvoorbeeld bij hoesten, […]

Lees verder

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken

Maak direct een afspraak bij de bekkenfysiotherapeuten van TIGRA Heerenveen

img

AFSPRAAK MAKEN