Beweegprogramma Hartfalen

Hartfalen kan worden omschreven als een toestand waarin het hart niet langer in staat is om de weefsels en organen van voldoende bloed te voorzien.
Gericht bewegen zorgt voor een verbetering van spierkracht en uithoudingsvermogen en is essentieel om kwaliteit van leven te optimaliseren bij hartfalen.
Hartfalen is een complex van klachten en verschijnselen ten gevolge van het tekortschieten van de pompfunctie van het hart. Hartfalen komt ongeveer bij 1 op de 1000 Nederlanders voor. Na het 65ste jaar is hartfalen één van de meest voorkomende oorzaken van een ziekenhuisopname.

‘Coronaie hartziekten’; zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders, bijvoorbeeld door een afzetting van vet in de vaatwand.
De kransslagaders zijn verantwoordelijk voor de aanvoer van zuurstof naar het hart, zodat het hart zijn werk kan doen. Door het coronair lijden ontstaat er zuurstofnood in het hart.
Afhankelijk van de symptomen en het geleden zuurstoftekort kunnen er twee groepen coronair lijden onderscheiden worden: angina pectoris en het hartinfarct. Pijn op de borst is een kenmerk van beide diagnosen. Bij een hartinfarct is er sprake van plotselinge, hevige pijn in de borst die lang aanhoudt. Bij angina pectoris zijn de klachten over het algemeen minder hevig en korter durend.

Leefstijlfactoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van coronaire hartziekten, met name roken, voeding en bewegen. Ook zou de aandoening familiair bepaald kunnen zijn.
Een dotter- en stentbehandeling is een veelvoorkomende behandeling, die vernauwingen in de kransslagaders van het hart opheft.

Het programma

Een beweegprogramma kan er na een hartoperatie of een hartinfarct voor zorgen dat de conditie wordt verbeterd en het risico op nieuwe hart- en vaatproblemen vermindert.
Na het eerste gesprek en de testen kan je instromen in het beweegprogramma. In 12 weken doorloop je een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd.  Daarna train je individueel nog drie maanden door bij voorkeur via de medische fitness (op deze manier blijf je in beeld bij de vertrouwde sportinstructeur). Na 24 weken neemt de fysiotherapeut een eindtest af.

Vergoeding & Verwijzing

Het programma wordt grotendeels vergoed door De Friesland Zorgverzekeraar en Zilveren Kruis Achmea. Voor de start van het programma wordt hier samen naar gekeken. Voor deelname aan het beweegprogramma is een verwijzing vanuit de huisarts, bedrijfsarts (bij werk gerelateerde problemen) of behandelend specialist noodzakelijk.

Wil je een afspraak maken voor een intake met onze fysiotherapeut? Vul het onderstaande formulier in of bel 0513 – 627 165.

Afspraak maken

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken