Beweegprogramma Reuma

Reuma is een ingewikkelde ziekte: het is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Aandoeningen die niet veroorzaakt zijn door een ongeval of trauma. Het is een chronische ziekte waarbij gewrichtsontstekingen ontstaan. Het is ook een auto-immuunziekte, wat inhoudt dat het afweersysteem zich tegen ons eigen lichaam keert. Normaal gesproken beschermen afweercellen ons tegen indringers (bijv. bacteriën en virussen) van buiten, maar bij reuma gaan deze cellen de gewrichten en gewrichtskapsel te lijf. Hierdoor ontstaan ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren, organen en soms ook in bloedvaten of rond zenuwen. Kenmerken van reuma zijn vaak ontstekingen, stijfheid, pijn en vermoeidheid.

Beweegprogramma

Vooralsnog zijn de meeste vormen van reuma niet te genezen, maar meestal wel te behandelen met medicatie of therapieën. Bij patiënten met reuma is de balans tussen wat er van het lichaam gevraagd wordt (belasting) en wat het lichaam aankan (belastbaarheid) verstoord. Herstellen van de balans bij deze aandoening is belangrijk om een optimale kwaliteit van leven te behouden. Je wilt meer gaan bewegen, en een actievere leefstijl ontwikkelen. Ook wil je beschikken over meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht, en een beter algeheel welbevinden. Een beweegprogramma afgestemd op de persoonlijke situatie, onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut/instructeur. Om klachten na de training te voorkomen, wordt de belastbaarheid gedurende het trainen nauwkeurig in de gaten gehouden.

Na het eerste gesprek en testen kan je instromen in het beweegprogramma. In 12 weken doorloop je een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd.  Daarna train je individueel nog drie maanden door bij voorkeur via de medische fitness (op deze manier blijf je in beeld bij de vertrouwde sportinstructeur). Na 24 weken neemt de fysiotherapeut een eindtest af.

Vergoeding & Verwijzing

Het programma wordt grotendeels vergoed door De Friesland Zorgverzekeraar en Zilveren Kruis Achmea. Voor de start van het programma wordt hier samen naar gekeken. Voor deelname aan het beweegprogramma is een verwijzing vanuit de huisarts, bedrijfsarts (bij werk gerelateerde problemen) of behandelend specialist noodzakelijk.

Wil je een afspraak maken voor een intake met onze fysiotherapeut? Vul het onderstaande formulier in of bel 0513 – 627 165.

Afspraak maken

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken