Elwin Feddema

elwin

Elwin Feddema (1990) scheurde in 2013 zijn voorste kruisband bij een korfbalwedstrijd.

 • HOE GEBEURDE HET?

In een kampioenswedstrijd van KV Heerenveen 1 wilde ik een lange bal onderscheppen en ging hierbij het luchtduel aan. Ik ving de bal, maar tijdens het landen kwam ik op de voet van mijn tegenstander.

 • WAT GING ER TOEN DOOR JE HOOFD?

Heel even werd het zwart. Het gevoel was heel raar en pijnlijk, want ik had nog nooit zoiets gehad.
Ik hoorde tijdens de actie geen knak of iets dergelijks, ik had alleen veel pijn.

 • JE WERD WEGGETILD EN TOEN… 

Ik baalde heel erg, omdat het een hele belangrijke wedstrijd was en de we waren nog maar net onderweg. Ik heb daarna zelfs nog 10 minuten doorgespeeld, alleen kon ik toen niet verder door de pijn en de instabiliteit van de knie.

 • DIAGNOSE

Bij mij was het eerst onzeker of de voorste kruisband wel was afgescheurd. Er zat ruimte op de kniebanden, maar het leek in eerste instantie niet gescheurd. Toen heb ik een hele tijd voor mezelf getraind en m’n benen opgetraind. Dit heeft toen wel een tijdje geduurd, maar toen ik weer begon te korfballen zakte ik bij mijn tweede wedstrijd weer door mijn knie. Toen heb ik een MRI-scan laten maken en hieruit bleek dat ik inderdaad de voorste kruisband had afgescheurd.

 • HOE GING DE OPERATIE?

Ik werd geopereerd in het Tjongerschans (nu combinatie met Orthoradius). Ik kreeg een ruggenprik waardoor ik mijn onderbenen tijdelijk werden verlamd. Deze methode vond ik wel fijn, want ik vond het interessant om met de operatie mee te kijken en kon gewoon overleggen met de arts. Bij mij deden ze de ‘hamstring-methode’, dan halen ze een pees uit de hamstring en deze gebruiken ze als ‘vervangende’ kruisband.

 • HOE GING DE REVALIDATIE?

Ik kon na de MRI-scan vrij snel geopereerd worden. Dat was mooi, want dan kon ik mij snel op het herstel richten. Want ik wilde natuurlijk zo snel mogelijk weer korfballen.

In de eerste weken naar de operatie was alles vrij beperkt, maar ik had gelukkig geen pijn. Bij TIGRA ging ik de eerste weken lichte oefeningen doen voor de knie en het opbouwen/onderhouden van de beenspieren. Daarna werden deze oefeningen uitgebouwd naar kracht en stabiliteit.

Tussendoor moest ik de biodex-test doen om het krachtsverschil in de benen te meten. Na 6 maanden was het verschil grotendeels weer verdwenen en moest ik voordat ik aan de knieschool mocht beginnen nog enkele spring- en hoptesten doen.

Bij de knieschool gingen we elke maandagavond bij de atletiekbaan oefeningen doen om in mijn geval weer wedstrijdfit te worden. Dit waren oefeningen zoals sprinten, wennen, keren en springen, maar ook oefeningen met de bal. Dit hielp mij heel veel om het vertrouwen weer terug te krijgen in mijn knie.

Na 9 maanden was ik klaar met mijn revalidatie. Het korfbalseizoen was toen net afgelopen, dus ik had de zomerstop gebruikt om door te trainen en kon bij de voorbereiding van het nieuwe seizoen weer aansluiten.

 • HOE ZAG JE DE TOEKOMST? 

Mijn doel was om zo snel mogelijk weer te kunnen korfballen. Achteraf gezien was het goed dat ik een doel had, want dat hield mij altijd gemotiveerd. Ik zag in het begin van mijn revalidatie mijn korfbalcarrière in rook opgaan, maar toen ik steeds sterker werd dankzij de oefeningen bij TIGRA en met behulp van de knieschool kreeg ik het vertrouwen weer terug.

 • WAT VOND JE HET ZWAARST? 

Het revalideren was vrij moeilijk, omdat je de eerste paar weken weinig tot geen progressie ziet. Als je dan na een paar maanden weer kunt fietsen en daarna weer kunt hardlopen, zijn dat kleine overwinningen. Pas in de laatste fase van het revalideren maakte ik grote stappen.

 • HOE ZAG JE RENTREE ER UIT?

Na de voorbereiding duurde het niet lang dat ik weer in het 1e speelde. Het heeft daarna nog wel even geduurd voordat ik weer op mijn oude niveau zat.

 • HEEFT DE BLESSURE IETS AAN JE VERANDERD? 

Ik ben er bewust van geworden dat je naast je huidige sport veel aan krachttraining moet doen. Het is belangrijk om sterk te zijn en te blijven. Ze zeggen altijd dat je er weer sterker uitkomt, en dat is zeker waar. Zowel fysiek als mentaal.

 • WAT IS JE ADVIES VOOR ANDEREN?

Heb vooral geduld in de eerste paar maanden van je revalidatie, luister goed naar je lichaam en het advies van de fysiotherapeuten van TIGRA. Train hard en geef je knie tussen het trainen door voldoende rust. Succes!