Bekkenfysiotherapie is gericht op mannen, vrouwen en kinderen met problemen in de lage rug, buik, bekken en bekkenbodem. De bekkenbodemspieren sluiten het benige deel van het bekken af met daarin de openingen voor de plasbuis, de anus en de vagina bij vrouwen en hebben als functie:
Een klacht of functiestoornis in het bekken kan leiden tot bekkenbodemklachten en omgekeerd. Een goede samenwerking tussen buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren is noodzakelijk voor een goede houding en beweging. Een bekkenfysiotherapeut helpt u de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken en voelen. Ook wordt u ook geleerd hoe u op de juiste manier houdingen of bewegingen kunt uitvoeren om veel klachten te verhelpen of voorkomen.
Met welke klachten u naar een bekkenfysiotherapeut kan? Dat leest u hier.
Voordat een bekkenfysiotherapeut kan overgaan tot het behandelen van uw klacht wordt een uitgebreid onderzoek gedaan. Dit onderzoek bestaat uit drie delen.
1 EEN VRAAGGESPREK OM UW KLACHTEN TE INVENTARISEREN
Tijdens het vraaggesprek worden er vragen gesteld over uw klacht(en) en het ontstaan van uw klacht(en). Er worden vragenlijsten ingevuld zodat er een goed beeld van de huidige situatie ontstaat.
2 EEN LICHAMELIJK ONDERZOEK VAN DE LAGE RUG EN HET BEKKEN
Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de bekkenfysiotherapeut naar uw houding. De bekkenfysiotherapeut kijkt daarbij naar het bewegen van uw ruggengraat en het bekken, naar hoe u ademt, hoe de kracht, lengte en sturing van diverse spieren rondom het bekken is. Wanneer in dit gebied stabiliteitsproblemen zijn kunnen de bekkenbodemspieren dit opvangen en kan er overactiviteit ontstaan. Overactiviteit kan stressincontinentie, pijn, obstipatie en aandrangproblematiek veroorzaken.
3 EEN INWENDIG ONDERZOEK
De bekkenbodemspieren liggen verstopt in het bekken en zijn van buitenaf niet te zien of te beoordelen. Om het functioneren van de bekkenbodem te kunnen beoordelen is er een inwendig onderzoek nodig. Net als huisartsen en specialisten zijn geregistreerd bekkenfysiotherapeuten hiervoor opgeleid. Mocht u bezwaar hebben tegen dit onderzoek dan kunt u dit aangeven. De bekkenbodemfunctie is ook te beoordelen door een hand op de buik en een hand tegen de onderbroek te leggen of door een perineale echo te maken. Echter is een inwendig onderzoek nauwkeuriger.
Hieronder vindt u meer informatie over:
Urine incontinentie
Goed plassen en ontlasten
Obstipatie
Verzakkingen
Mannen en bekkenbodem
Bekkenbodem rondom zwangerschap en bevalling
Bekkenpijn rondom de zwangerschap
Tijdlijn herstel bekken en bekkenbodem na bevalling
Pijn in buik of bekken(bodem) gebied
Bekkenbodem en seks
Een te strakke bekkenbodem
Kinderbekkenfysiotherapie
Onderzoeks- en behandelmogelijkheden van de bekkenfysiotherapeut
Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen is afhankelijk van uw verzekeringspakket. Urine-incontinentie wordt 9 maal vanuit de basisverzekering vergoed.
U kunt ook zonder verwijzing terecht bij een bekkenfysiotherapeut.
Maak direct een afspraak voor bekkenfysiotherapie of bel 0513 – 627 165.
Lisette Kooistra
Master bekkenfysiotherapeut
Mirjam van der Velde
Master bekkenfysiotherapeut &
Kinderbekkenfysiotherapeut
Sandra Cevaal
Master bekkenfysiotherapeut
Nynke Stellingwerf-Goinga
Master bekkenfysiotherapeut