Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is gericht op mannen, vrouwen en kinderen met problemen in de lage rug, buik, bekken en bekkenbodem. De bekkenbodemspieren sluiten het benige deel van het bekken af met daarin de openingen voor de plasbuis, de anus en de vagina bij vrouwen en hebben als functie:

  • Steun geven aan de buikorganen zoals blaas, baarmoeder, endeldarm en vagina.
  • Opvangen van de buikdruk bij bijvoorbeeld hoesten, lachen, sporten en verandering van houding.
  • Bijdrage leveren aan de stabiliteit in het bekken en de lage rug.
  • Openen en sluiten van de plasbuis en anus.

Een klacht of functiestoornis in het bekken kan leiden tot bekkenbodemklachten en omgekeerd. Een goede samenwerking tussen buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren is noodzakelijk voor een goede houding en beweging. Een bekkenfysiotherapeut helpt u de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken en voelen. Ook wordt u ook geleerd hoe u op de juiste manier houdingen of bewegingen kunt uitvoeren om veel klachten te verhelpen of voorkomen.

Met welke klachten u naar een bekkenfysiotherapeut kan? Dat leest u hier.

Behandeling

Voordat een bekkenfysiotherapeut kan overgaan tot het behandelen van uw klacht wordt een uitgebreid onderzoek gedaan. Dit onderzoek bestaat uit drie delen.

1 EEN VRAAGGESPREK OM UW KLACHTEN TE INVENTARISEREN

Tijdens het vraaggesprek worden er vragen gesteld over uw klacht(en) en het ontstaan van uw klacht(en). Er worden vragenlijsten ingevuld zodat er een goed beeld van de huidige situatie ontstaat.

2 EEN LICHAMELIJK ONDERZOEK VAN DE LAGE RUG EN HET BEKKEN

Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de bekkenfysiotherapeut naar uw houding. De bekkenfysiotherapeut kijkt daarbij naar het bewegen van uw ruggengraat en het bekken, naar hoe u ademt, hoe de kracht, lengte en sturing van diverse spieren rondom het bekken is. Wanneer in dit gebied stabiliteitsproblemen zijn kunnen de bekkenbodemspieren dit opvangen en kan er overactiviteit ontstaan. Overactiviteit kan stressincontinentie, pijn, obstipatie en aandrangproblematiek veroorzaken.

3 EEN INWENDIG ONDERZOEK

De bekkenbodemspieren liggen verstopt in het bekken en zijn van buitenaf niet te zien of te beoordelen. Om het functioneren van de bekkenbodem te kunnen beoordelen is er een inwendig onderzoek nodig. Net als huisartsen en specialisten zijn geregistreerd bekkenfysiotherapeuten hiervoor opgeleid. Mocht u bezwaar hebben tegen dit onderzoek dan kunt u dit aangeven. De bekkenbodemfunctie is ook te beoordelen door een hand op de buik en een hand tegen de onderbroek te leggen of door een perineale echo te maken. Echter is een inwendig onderzoek nauwkeurig.

Tijdens het vaginaal/anaal inwendig onderzoek wordt gekeken naar de rustspanning en het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. De kracht en het uithoudingsvermogen wordt beoordeeld evenals de mogelijkheid om de buikorganen te ondersteunen tijdens het hoesten. Ook pijnpunten in de bekkenbodem, zogenaamde myofasciale triggerpoints, die pijn kunnen veroorzaken in de buik, liezen, benen of genitaliën kunnen worden opgespoord. Bij anaal onderzoek wordt onderzocht of de bekkenbodemspieren voldoende aanspannen om een hoek te trekken in de endeldarm, die nodig is om de aandrang voor ontlasting te sturen en of ze voldoende ontspannen om de hoek te laten verdwijnen, zodat tijdens het ontlasten de darm zich goed kan legen. Bij de vrouw kan met een vaginaal inwendig onderzoek worden vastgesteld of er sprake is van een verzakking van één of meerdere organen.

Na afloop worden de uitkomsten van het onderzoek met u besproken.

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen is afhankelijk van uw verzekeringspakket. Urine-incontinentie wordt 9 maal vanuit de basisverzekering vergoed.

Verwijzing

U kunt ook zonder verwijzing terecht bij een bekkenfysiotherapeut.

Maak direct een afspraak voor bekkenfysiotherapie of bel 0513 – 627 165.

Afspraak maken

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken