Bekkenbodemcheck

Postpartum consult

Bekken (Bodem) Check

Bekkenfysiotherapie – Ben je onlangs bevallen en benieuwd hoe je bekken en bekkenbodem na de bevalling functioneren? Wil je advies wat je zelf kunt doen om snel te herstellen? Wil je weten of je meer kans hebt op klachten van de bekken(bodem), zoals urine- of ontlastingsverlies, verzakking en/of bekkenpijn, op latere leeftijd? Dan is er speciaal voor jou de Bekken (Bodem) Check. Dit bestaat uit een online Screeningslijst en een Consult bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

Voor wie is de Bekken (Bodem) Check Screeningslijst?

Voor vrouwen in de periode tussen 6 weken en 9 maanden na de bevalling.

De Bekken (Bodem) Check Screeningslijst?

Met behulp van de online Screeningslijst kan je uitzoeken of je klachten hebt in de bekken(bodem)regio waar je nu wat aan kan doen. Daarnaast kan je uitzoeken of je meer kans loopt op klachten op latere leeftijd en hoe je de kans hierop nu kan verkleinen. Op basis van de antwoorden krijg je een advies op maat. Deze vragenlijst is beschikbaar via www.bekkenbodemcheck.nl

Advies op maat na het invullen van de Screeningslijst:

 • GROEN
  – Je hebt geen klachten of je loopt weinig risico op klachten, dan kan je op bekkenfysiotherapie.nl informatie vinden over bekken(bodem)regio, oefeningen en tips.
  – Je hebt geen klachten, maar je hebt toch een vraag over het functioneren van je bekken en/of bekkenbodem, dan kan je ervoor kiezen om toch een afspraak te maken voor een Bekken (Bodem) Check. De bekkenfysiotherapeut van TIGRA zal je vragen beantwoorden (bijvoorbeeld over oefeningen of sporthervatting).
 • ORANJE
  – Je loopt meer risico op het krijgen van klachten in de bekken(bodem)regio, dan kun je naast de bovenvermelde informatie en adviezen ervoor kiezen om een afspraak te maken voor een Bekken (Bodem) Check bij TIGRA Fysiotherapie.
 • ROOD
  – Je hebt klachten in de bekken(bodem)regio, dan krijg je het advies om een afspraak te maken voor onderzoek en behandeling bij TIGRA Fysiotherapie.

Het Bekken (Bodem) Check Consult

Nadat je de online Bekken (Bodem) Check Screeningslijst hebt ingevuld kan je een afspraak maken voor een Consult door contact met ons op te nemen.
Bij het maken van een afspraak is het belangrijk om aan te geven dat het om een Bekken (Bodem) Check gaat. De bekkenfysiotherapeut van TIGRA Fysiotherapie kan hier dan in de planning rekening mee houden. Neem de code die je krijgt nadat je de vragenlijst hebt ingevuld mee naar de afspraak.

Wat kan je verwachten van een Consult?

 • De bekkenfysiotherapeut van TIGRA haalt met de code jouw gegevens op en neemt eerst de ingevulde screeningslijst met je door en informeert naar jouw reden voor deze afspraak.
  • Er is aangegeven dat ik meer risico loop op klachten in de bekken(bodem)regio. Wat kan ik nu doen om de kans hierop te verkleinen?
  • Hoe is het nu met de functie van mijn bekkenbodem na de bevalling?
  • Doe ik de bekkenbodemoefeningen goed?
  • Hoe functioneert mijn bekken nu na de bevalling?
  • Vragen over het opbouwen van de oefeningen, dagelijkse activiteiten, sporten, werkhervatting en dergelijke.
  • Vragen over het plassen, ontlasten, toiletadviezen, verzakkingsgevoel, seksualiteit, lage rug- en bekkenklachten.
 • Om antwoord te kunnen geven op je vragen zal doorgevraagd worden naar de aanwezige risicofactoren en zal een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd. Dit kan bestaan uit:
  • Houdings- en bewegingsonderzoek van het bekkengebied
  • Onderzoek van de bekkenbodemspieren (eventueel inwendig)

Advies op maat na afloop van het consult

Na afloop van de Bekken (Bodem) Check worden de resultaten en bevindingen met je besproken en zijn er de volgende opties:

 • Je krijgt antwoord op je vragen, je krijgt informatiefolders mee met tips en adviezen en je hoeft geen verdere afspraak meer te maken.
 • Je krijgt leefstijl- en oefenadviezen op maat. Je kan dan kiezen om dit zelfstandig of onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut van TIGRA te doen.
 • Je krijgt het advies om een vervolgafspraak te maken voor een behandeling (en eventueel vervolgonderzoek).
 • Je krijgt het advies om een afspraak te maken met je huisarts of specialist.

Val je in de groene groep wanneer er geen klachten zijn, dan wordt de check van 1 uur niet vergoed door de zorgverzekering. Een los consult kost dan €100,- en dien je af te rekenen/pinnen bij de balie.
Val je in de oranje en rode groep, dan kan je check wel vergoed worden vanuit je aanvullende verzekering.

Afspraak maken

Maak direct een afspraak voor bekkenfysiotherapie of bel 0513 – 627 165.

Afspraak maken bekkenfysiotherapie

 • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze specialisten

Lisette Kooistra master bekkenfysiotherapeut
Lisette Kooistra
Master bekkenfysiotherapeut

Mirjam van der Velde
Mirjam van der Velde
Master bekkenfysiotherapeut &
Kinderbekkenfysiotherapeut

Sandra Cevaal
Sandra Cevaal
Master bekkenfysiotherapeut

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken