Balans en stabiliteitstraining

Een behandelwijze voor alle leeftijden!

Balans en stabiliteitstraining oefent je in zuiver bewegen zonder onnodige pijn.

Je oefent daarbij niet alleen je spieren en gewrichten op kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit, maar juist ook de hersenfuncties. De bewegingspatronen die vanuit jouw brein het lichaam worden ingestuurd zijn bij pijn- en bewegingsklachten vaak verstoord. Spieren vormen een team dat optimaal kan samenwerken in de bewegingsketen om te kunnen scoren en te verdedigen. Kan jouw team dat ook?

Wanneer spieren te veel of te weinig werken ontstaat er disbalans met slapte (weak links), verkramping (compensaties) en pijn.

Disbalans bijvoorbeeld bij:

 • chronische pijn (wij werken samen met de pijnpoli van de Tjongerschans)
 • rug- en nek/schouderklachten
 • bekkenpijn/bekkeninstabiliteit (onze bekkenfysiotherapeuten werken ook met balans en stabiliteitstraining)
 • whiplash
 • neurologische klachten
 • onbegrepen lichamelijke klachten welke door de balansvisie soms juist wel verklaard kunnen worden
 • fibromyalgie
 • scoliose
 • sportblessures (zeker wanneer je prestatief sport bedrijft)
 • overbelasting door psychische problemen of burn-out
 • spanningsklachten
 • hyperventilatie
 • angststoornissen (bewegingsangst , val- / faalangst)
 • perfectionisme

Als ‘niets’ meer helpt, kan de visie van balans en stabiliteitstraining je soms een andere therapeutische weg doen inslaan welke wel kan helpen.

Therapeuten die middels de visie van de balans en stabiliteitstraining werken onderzoeken samen met jou deze disbalans. En je gaat er natuurlijk wat aan doen!
Je gaat opnieuw leren balanceren en afstemmen en verbetert jouw lichaamsgevoel en spiercontrole. En je wilt het zo houden: stabiliteit!
Pas op, de therapeut doet het niet voor jou, je moet zelf aan de slag!

De bakermat en ontwikkeling van dit behandelconcept ligt bij TIGRA Heerenveen. Je krijgt deze fysiotherapeutische behandelvorm dus van fysiotherapeuten die ‘dicht bij het vuur’ zijn opgeleid.

Bij de balans en stabiliteitstraining oefen je jouw lichaam zodat spieren, banden of gewrichten sterker en soepeler kunnen bewegen met meer uithoudingsvermogen. Je traint echter niet alleen het lichaam, maar je komt tijdens dat oefenen ook aspecten tegen die te maken hebben met je gedrag, je emoties en je lichaamsgevoel. Jouw mentale situatie bepaalt immers ook jouw houding en jouw spierbalans? Zo kan het zijn dat je lichamelijke klachten hebt waarvan de oorzaak niet in het lichaam ligt. Daar kunnen we achter komen! Ook jouw sociale situatie kan een rol spelen bij het onderhouden van klachten.

Verkrampen en compenseren afleren
Zuiver bewegen aanleren

Bewegen is een pijnstiller. Maar wat nu wanneer bewegen juist pijn doet? Waar gaat het mis en waarom? Wat is de betekenis en de bedoeling van de pijn?
Fysiotherapeuten zijn bewegingsdeskundigen. Maar jouw eigen brein ook! Er zijn bewegingsvormen die bijdragen tot het ontwikkelen van leven en bewegen zonder onnodige pijn.
Wil jij dat leren beheersen? Maak dan kennis met de balans en stabiliteitstraining. Je kunt dan met steeds minder fysiotherapeutische begeleiding toe.

In de speeltuin van de balans en stabiliteitstraining maken we veel gebruik van oefenballen. De in Noorwegen ontwikkelde Redcord therapie helpt mee om het arsenaal aan mogelijkheden compleet te maken.

Het werken met oefenballen heeft een duidelijke voorkeur voor als je ook thuis wilt oefenen. En dat zal ook moeten. Onze fysiotherapeuten maken jou niet beter, maar kunnen je wel begeleiden in jouw eigen ontwikkeling. Het is net als het leren bespelen van een muziekinstrument. Je krijgt één of twee maal per week les en oefent thuis verder. Dus als je een bal hebt, die wij ook voor je kunnen leveren, dan heb je alleen nog het inzicht en motivatie nodig om te groeien in jouw pijnvrij bewegen. Ga je de uitdaging aan?

De laatste jaren wordt de Redcord therapie steeds bekender. Het wordt al meer dan twintig jaar bij TIGRA Heerenveen toegepast. Ook Redcord therapie draagt bij tot het verbeteren van de juiste signalen van je hersenen naar de verschillende spierfuncties. Het hangen en zwaaien in touwen en banden ziet er misschien wat vreemd uit maar we doen met deze therapie eigenlijk twee zeer belangrijke (bio)logische dingen:

 • Bewegingen uitlokken die je niet (meer) goed kunt of nog nooit gedaan hebt
 • Bewegingen ondersteunen die te zwaar voor je zijn zodat je ze zuiverder kunt leren uitvoeren

Dus meer leren dan presteren. Mensen met verschillende fysiotherapeutische hulpvragen kunnen hier hun voordeel mee doen.

Om niet afhankelijk te worden van onze Redcord apparatuur en de Redcord therapeut, krijg je meestal ook oefeningen mee die je thuis moet uitvoeren.
De oefenbal is dan weer een geschikt hulpmiddel.

Waar doorverwijzen nodig of wenselijk is, werken we samen met andere TIGRA-therapeuten die ook op de hoogte zijn van het concept. Vaak passen ze zelf de methode ook toe:

Balans en stabiliteitstraining valt verzekeringstechnisch gewoon onder fysiotherapie.

Maak direct een afspraak voor stabiliteitstraining of bel 0513 – 627 165.

Afspraak maken

 • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken