Herken je de klachten?

Klik hier om een afspraak te maken

BPPD (Draaiduizeligheid)

Word je vaak duizelig bij veranderingen van de stand van je hoofd? Bijvoorbeeld bij het omdraaien in je bed, overeind komen vanuit lig, voorover bukken, omkijken of omhoog kijken. Dan is de kans groot dat je een vorm van draaiduizeligheid hebt, dit noemen we ook wel BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). 

Wat is BPPD?

BPPD kun je krijgen als je een lange periode op bed hebt moeten liggen,  of na een schedeltrauma, griepperiode, een ontsteking van het binnenoor (evenwichtsorgaan) of een operatie. Maar bij de helft van de gevallen is er vaak geen directe aanleiding voor de klachten te vinden.

Meestal kun je BPPD herkennen door de duizeligheid, maar bij sommige mensen voelt het ook wel als zweverig of het gevoel dat je valt. Dit gevoel duurt vaak maar enkele seconden tot 1 minuut. Dit kortdurende is echt typerend voor BPPD.

De klachten kunnen spontaan verdwijnen binnen enkele weken tot maanden. In sommige gevallen houden de klachten jaren aan. De klachten zijn dan vaak zo vervelend dat bepaalde hoofdbewegingen vermeden worden, waardoor weer nekklachten ontstaan.

Behandeling

Bij TIGRA Fysiotherapie werken we nauw samen met de KNO-artsen van ziekenhuis Tjongerschans. Vaak wordt je via een KNO-arts doorverwezen naar onze gespecialiseerde BPPD fysiotherapeuten Susanne of Tessa. Je kan ook zonder verwijzing terecht bij onze BPPD fysiotherapeuten. Ze zullen je klachten onderzoeken en testen waar de klachten zich exact bevinden. Aan de hand hiervan bepalen ze welk type BPPD je hebt en welke behandeling daarvoor geschikt is. De behandeling bestaat uit een speciale beweging waarbij de oorzaak van de duizeligheidsklachten wordt weggehaald. Deze behandeling kan tijdelijk de klachten verergeren, wij adviseren dan ook om niet direct deel te nemen aan het verkeer en (de eerste keer) iemand mee te nemen naar de behandeling.

Vergoeding & verwijzing

BPPD therapie wordt gezien als reguliere fysiotherapie. Afhankelijk van jouw aanvullende verzekeringspakket kun je de behandelingen vergoed krijgen. Raadpleeg je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Je kunt zonder verwijzing van je arts of specialist een afspraak maken.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor BPPD therapie? Vul het formulier in of bel 0513 – 627 165.

Afspraak maken BPPD therapie

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken