Herkent u de klachten?

Klik hier om een afspraak te maken

BPPD

BPPD staat voor Benigne Paroxysmale PositieDuizeligheid. Dit is een vorm van draaiduizeligheid die ontstaat bij (plotselinge) veranderingen van de stand van het hoofd. De duizeligheid kan bijvoorbeeld opgewekt worden door omdraaien in bed, overeind komen vanuit lig, voorover bukken, omkijken of omhoog kijken.

Oorzaak

BPPD kan optreden na langdurige bedlegerigheid, schedeltrauma, griepperiode, een ontsteking van het binnenoor (evenwichtsorgaan) of een operatie. In de helft van de gevallen is er echter geen directe aanleiding voor de klachten te vinden.

Symptomen

De meest voorkomende klacht is duizeligheid, maar soms wordt de klacht ook beschreven als een licht zweverig gevoel of een valneiging. De duur is enkele seconden tot 1 minuut. Dit kortdurende is echt typerend voor BPPD. De klachten kunnen spontaan verdwijnen binnen enkele weken tot maanden. In sommige gevallen houden de klachten jaren aan.

De klachten zijn vaak zo vervelend dat vervelende hoofdbewegingen vermeden worden (met nekklachten tot gevolg).

Behandeling

Bij TIGRA Fysiotherapie werken we nauw samen met de KNO-artsen van ziekenhuis Tjongerschans. Het is belangrijk dat u eerst gezien wordt door een KNO-arts. Wanneer de KNO-arts BPPD vermoedt kunt u doorverwezen worden naar de TIGRA BPPD fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal door onderzoek testen waar de klachten zich exact bevinden en van welk type BPPD er sprake is. De behandeling bestaat uit een speciale manoeuvre (beweging) waarbij de oorzaak van de duizeligheidsklachten wordt weggehaald.

Vergoeding & verwijzing

BPPD therapie wordt gezien als reguliere fysiotherapie. Afhankelijk van uw aanvullende verzekeringspakket kunt u de behandelingen vergoed krijgen. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor meer informatie. U kunt zonder verwijzing van uw arts of specialist een afspraak maken.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor BPPD therapie? Vul het formulier in of bel 0513 – 627 165.

Afspraak maken

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken