Voorkeurshouding

Moet mijn kindje naar de kinderfysiotherapeut?

Wat is een voorkeurshouding? 

Bij een voorkeurshouding ligt een kindje 75% van de tijd met het hoofdje naar één zijde gedraaid, of met het hoofdje in het midden. Het is voor het kindje vaak moeilijk om het hoofdje naar de niet-voorkeurszijde te draaien, of wanneer het kindje veel met het hoofdje in het midden ligt om naar beide zijden te draaien.

Een voorkeurshouding kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak kunnen we de oorzaak niet volledig vaststellen. De ligging van het kindje in de baarmoeder kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn, maar er zijn ook medische oorzaken. Zo kan er bijvoorbeeld sprake van zijn van heupproblematiek, een gebroken sleutelbeen of een spierprobleem. Na de bevalling zijn veelvoorkomende oorzaken van een voorkeurshouding het eenzijdig hanteren of positioneren. 

Wanneer is er sprake van een voorkeurshouding?

  • Het hoofdje ligt voornamelijk naar één zijde gedraaid, óf ligt alleen met het hoofd in het midden.
  • Het hoofdje ligt tijdens het slapen voornamelijk naar één zijde gedraaid, óf met het hoofdje in het midden.
  • Uw kindje is niet of moeilijk uit te lokken om het hoofd naar de niet – voorkeurskant te draaien.

Adviezen bij een voorkeurshouding:

  • Voed uw kindje, bij het geven van flesvoeding, zowel op de rechter- als op de linkerarm. U kunt uw kindje ook eens op uw bovenbenen neerleggen tijdens het voeden.
  • Probeer bij verschoningsmomenten aan de niet – voorkeurszijde te gaan staan. Wanneer uw kindje graag met het hoofdje in het midden ligt, probeer dan de linker- en de rechterkant af te wisselen.
  • Draai bij het verschonen en aan- en uitkleden afwisselend op de linker- en de rechterzijde om de kleding recht te trekken.
  • Probeer uw kindje bij het oppakken ‘roterend te hanteren’. Dit houdt in dat u uw kindje onder de oksels vastpakt en hem/haar vervolgens naar de zij draait, vanuit de zijlig pakt u uw kindje op.
  • Bied prikkels, zoals licht, geluid en speelgoed zoveel mogelijk aan de niet – voorkeurskant aan.
  • Leg uw kindje regelmatig op de buik, wanneer u er bij bent. Zo worden de nekspieren sterker en dit is ook van belang voor de motorische ontwikkeling. Vind uw kindje het nog lastig om op de buik te liggen? Dan kunt u beginnen door hem/haar bij u op de borst te leggen, zo kunt u oefenen met de helling waarop uw kindje ligt, waardoor het minder zwaar is.
  • Slaapt hij/zij bij u op de kamer? Zet het ledikant dan zo in de kamer dat u aan de niet – voorkeurskant ligt.

Wanneer moet mijn kindje naar de kinderfysiotherapeut?

Wanneer u ziet dat de voorkeurshouding aanwezig blijft, ondanks uw pogingen om de voorkeurshouding te verhelpen, of als u ziet dat de afplatting van het hoofdje verergert, is het van belang om tijdig een afspraak bij de kinderfysiotherapeut te maken. De kinderfysiotherapeut beoordeelt de motoriek van uw kindje, de mate van de voorkeurshouding en of er een lichamelijke oorzaak aanwezig is. Daarnaast kan de kinderfysiotherapeut de mate van de afplatting beoordelen middels een meting van het hoofdje. De kinderfysiotherapeut kan u gericht advies geven over het hanteren en positioneren van uw kindje, ook kan zij tips en oefeningen geven om de voorkeurshouding te verminderen en de motorische ontwikkeling te stimuleren.

Meer informatie of een kinderfysiotherapeut spreken?

Onze specialisten

Inge van Santen
Inge van Santen
Master kinderfysiotherapeut


Manon Wouda
Master kinderfysiotherapeut

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken