Looptherapie

Looptherapie richt zich op patiënten met de aandoening claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Met looptherapie wordt er onder begeleiding van een fysiotherapeut gewerkt aan het steeds langer pijnvrij lopen.

U komt in aanmerking voor looptherapie als u de aandoening claudicatio intermittens (etalagebenen) heeft. U ervaart dan:

 • Pijn in de beenspieren (bil, dijbeen, kuit) tijdens inspanningen als lopen, rennen of traplopen
 • Pijnlijke of zere benen tijdens en na inspanning
 • Gevoel van kramp in de benen
 • Koude voeten
 • Verlies van haar op voeten en tenen
 • Een droge schilferende huid
 • Verdikte teennagels gepaard met een schimmelinfectie
 • Steeds minder lange afstanden pijnvrij lopen
 • Verminder uithoudingsvermogen
 • Verminderde spierkracht
 • Verminderd evenwicht met hoge kans op valneigingen

Behandeling

Wanneer de aandoening etalagebenen is geconstateerd door een huisarts of specialist zal er, afhankelijk van de fase van de aandoening, als eerste een doorverwijzing naar looptherapie bij een gecertificeerde fysiotherapeut volgen. Samen met de fysiotherapeut wordt er een behandelplan opgesteld om ervoor te zorgen dat u weer langere afstanden pijnvrij kunt lopen. De duur van de etalagebenen therapie is afhankelijk van het stadium waarin de aandoening etalagebenen zich bevindt.

Door regelmatig te lopen op eigen tempo worden de kleine bloedvaten gestimuleerd en komt er meer zuurstofrijk bloed in de benen. Hierdoor kunnen er steeds langere afstanden pijnvrij gelopen worden. Het zelfstandig uitvoeren van looptherapie levert in veel gevallen niet hetzelfde resultaat op als het uitvoeren van looptherapie bij een gecertificeerde fysiotherapeut. Het gaat namelijk niet alleen om het lopen zelf, maar ook om de houding, een gezonde levensstijl en het uithoudingsvermogen. Een fysiotherapeut biedt ook op het gebied van deze facetten ondersteuning.

Vergoeding

Patiënten met claudicatio intermittens Fontaine 2, in de volksmond etalagebenen, hebben recht op 37 behandelingen voor looptherapie (GLT) uit de basisverzekering. Deze 37 behandelingen gelden over het gehele jaar en worden alleen vergoed als de behandelingen plaatsvinden bij aangesloten ClaudicatioNet praktijken. Heeft u na de 37 behandelingen meer behandelingen nodig, dan kunt u deze wellicht vanuit uw aanvullende verzekering vergoed krijgen.

Eigen risico
Belangrijk om te weten is dat deze behandelingen niet zijn uitgezonderd van het verplichte eigen risico. Het verplichte eigen risico bedraagt €385,00. Heeft u er voor heeft gekozen om het eigen risico vrijwillig te verhogen dan betekent dit dat u de kosten zelf betaalt tot de hoogte van het eigen risicobedrag bereikt is.

Verwijzing

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering van looptherapie heeft u een verwijzing vanuit een huisarts of specialist (vaatchirurg) nodig.

Wilt u meer informatie over looptherapie? Vul het formulier in of bel met 0513 – 627 165.

Contactformulier

Nieuws | 7 maart 2017

Roken, grootste risicofactor etalagebenen!

Etalagebenen, ook wel claudicatio intermittens genoemd, is een aandoening die we allemaal kunnen krijgen naarmate we ouder worden. Naast het ouder worden zijn er een aantal factoren die het risico op etalagebenen verhogen. Welke factoren dat zijn en hoe u ze kunt voorkomen leest u hier. Ieder jaar komen er zo’n 25.000 nieuwe patiënten met […]

Lees verder

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken