Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van gewrichten, spieren en/of zenuwen. Door de pijn en het slechter kunnen bewegen van lichaamsdelen ontstaat er vaak ook een verkeerde houding. Het doel van manuele therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn alsook het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten zoals werk en sport. De effecten van manuele therapie zijn direct merkbaar. U voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
Voordat u kunt starten met manuele therapie vindt er een screening plaats hierbij wordt gekeken of u in aanmerking komt voor manuele therapie. Na de screening vindt de intake plaats. Tijdens de intake heeft u snel duidelijkheid. De intake bestaat uit twee delen een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.
Vraaggesprek
Tijdens het vraaggesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn, wanneer de klachten toenemen of de klachten verminderen.
Lichamelijk onderzoek
Tijdens het lichamelijk onderzoek, onderzoekt de manueel therapeut de houding en bewegingen van de gewrichten. Aan de hand hiervan wordt vastgesteld waar de oorzaak en klachten zitten. Samen met u beslissen we of het zinvol is om manuele therapie te starten. Is dat niet het geval, dan bespreken onze manueel therapeuten met u een aanpak af voor de verder behandeling.
Na de eerste afspraak heeft u dus gelijk duidelijkheid over uw klachten en welke behandeling daarbij het beste past.
Met een aantal specifieke technieken kan de manueel therapeuten gewrichten beter laten functioneren en houding en beweging verbeteren. Dit noemen we mobilisatie. De mobilisatie wordt soms aangevuld met gedoseerde impulstechnieken, dit zijn manipulaties. Tijdens het mobiliseren en manipuleren van het gewricht, houding en bewegen kan er een knappend geluid optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.
Vaak is er sprake van een behandelserie. Wanneer deze behandelserie ten einde is wordt een rapportage naar uw huisarts en/of specialist gestuurd.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden manuele therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Raadpleeg hiervoor u w polis of zorgverzekeraar. U kunt zonder verwijzing van uw arts of specialist een afspraak maken.
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor manuele therapie? Vul het formulier in of bel