Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie wordt toegepast wanneer je last het van ophopingen van vocht en eiwitten in een deel van je lichaam. Dit noemen we oedeem. Het doel van oedeemfysiotherapie is het terugdringen, stabiliseren van het oedeem en het herstellen van het normaal functioneren van het betreffende lichaamsdeel.

Wat is oedeem?

Oedeem ontstaat als gevolg van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan aangeboren zijn (primair), veroorzaakt worden door een operatie waarbij uw lymfeklieren zijn verwijderd, na bestraling, infecties of een trauma (secundair). Typische klachten zijn:

  • Gevoel van zwaarte
  • Spanning en stuwing in de huid
  • Pijnlijk of tintelend gevoel, infectie van de huid
  • Toename van de omvang van het lichaamsdeel
  • Verminderde bewegingsvrijheid

Behandeling

De oedeemfysiotherapeut maakt gebruik van verschillende behandelvormen welke worden afgestemd op jouw klacht en persoonlijke functiemogelijkheden.

Je kunt denken aan:

  • adviezen ter preventie en advies voor huidverzorging en leefregels: opbouwen van dagelijkse activiteiten zoals sport en tijdens het werk
  • manuele lymfdrainage
  • manuele lymfedrainage en oedeem handgrepen in combinatie met (mechanische-) compressietherapie, zwachtelen en/of lymftaping. Begeleiden bij het eventueel aanmeten van een therapeutisch elastische kous
  • oefentherapie, ademhalingsoefeningen, beweegadviezen, conditieopbouw, spierkrachtoefeningen en aanleren van zelfmanagement

De behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van jouw oedeem.

Je kunt bij ons rekenen op deskundige en persoonlijke begeleiding. De oedeemfysio­therapeut heeft na de opleiding voor fysiotherapeut een aanvullende opleiding afgerond. Daarnaast is onze oedeemfysiotherapeut officieel geregistreerd en ingeschreven in het aantekeningenregister van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie.

Vergoeding & verwijzing

Oedeemfysiotherapie door een geregistreerde oedeemfysiotherapeut wordt gedeeltelijk of in sommige gevallen volledig vergoed door zorgverzekeraars. Raadpleeg hiervoor je polis of zorgverzekeraar. Je hebt voor oedeemfysiotherapie een verwijzing van je arts of specialist nodig.

Wil je meer informatie over oedeemfysiotherapie? Vul het formulier in of bel met 0513 – 627 165.

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

 

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken