Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeuten van TIGRA hebben naast de basisopleiding fysiotherapie zich middels een meerjarige master gespecialiseerd richting sport. De kennis van onze sportfysiotherapeuten is op wetenschap gebaseerd waardoor de behandeling zo optimaal mogelijk gegeven kan worden. Er wordt in overleg met de patiënt een plan gemaakt aan de hand van de nieuwste literatuur. Verder kijkt de sportfysiotherapeut wat nog wel mogelijk is en zorgt bijvoorbeeld voor een vervangende training. Op deze manier brengen we de (top)sporters zo snel mogelijk weer terug op niveau. Naast het behandelen van de sportblessures houden we ons ook bezig met preventie, het maken van bewegingsanalyses en hebben we nauw contact met de trainers.

WANNEER SPORTFYSIOTHERAPIE?

De sportfysiotherapeut heeft kennis van de sport en de bijbehorende blessures. Hij/zij weet wat de sporter moet kunnen om weer terug te kunnen keren naar de sport. Voor de beste adviezen en behandeling met betrekking tot sportblessures kunt u terecht bij TIGRA.
De meest voorkomende sportblessures zijn aan de schouder, knie en enkel. Voorbeelden van redenen om naar een sportfysiotherapeut te gaan zijn;

  • Je tijdens het sporten geblesseerd bent geraakt en daardoor niet alles meer goed kunt uitvoeren;
  • Je een blessure hebt aan een spier, pees, ligament of band;
  • Je letsel of overbelasting hebt aan je pezen, zoals een jumpers knee, achillespeesblessure, hielspoor of een peesontsteking;
  • Je gewrichtsproblemen hebt zoals een meniscusscheur, irritatie aan de meniscus, een kraakbeen- of kapselbeschadiging;
  • Je na een operatie weer je kracht, mobiliteit, stabiliteit, coördinatie en conditie wilt opbouwen;
  • Je stabiliteitsproblemen hebt.

 

sportfysiotherapie

 

BEHANDELING

Voordat de sportfysiotherapeut begint met de behandeling wordt er een (kort) onderzoek gedaan. De therapeut begint altijd met een aantal vragen over de klachten. Het is belangrijk om zo een goed beeld van de blessure te krijgen. Wanneer er onder begeleiding van een sportfysiotherapeut gerevalideerd wordt, wordt er een veilige opbouw geïnitieerd en wordt er aan het begin en tijdens de revalidatie regelmatig getest. Door deze testen krijgen zowel de sporter als de sportfysiotherapeut een goed beeld van het herstel en kan er worden ingeschat wanneer de sporter klaar is voor terugkeer naar sport (Return To Sport, RTS). Naast deze testen worden er ook werp- en veldtrainingen (bijvoorbeeld de knieschool) gegeven voor een sportspecifieke opbouw. Zo wordt er gezorgd voor een optimale RTS aan het eind van de revalidatie. Bij TIGRA kunnen we deze trainingen op verschillende locaties uitvoeren; buiten op het gras, in het zand en op de atletiekbaan hebben we mogelijkheden om de revalidatietraining te doen. Bij veel sporters met een blessure wordt er te snel teruggekeerd naar de sport, hierdoor ontstaat er een vergrote kans op een recidief van een blessure. Door, onder andere, goede sportspecifieke opbouw en testen, zal de kans op een recidief zo klein mogelijk gemaakt worden.

Wanneer nodig, wordt het behandelplan ook met je coach/trainer besproken. Naast het vele contact met trainers hebben we ook korte lijntjes met sportartsen, chirurgen, orthopeden, sportmasseurs, podotherapeuten, ziekenhuizen, privé klinieken en zorgcentra in heel Nederland. Maar ook met Sportgeneeskunde Friesland (Sport Medisch Adviescentrum) en het Tjongerschans ziekenhuis. Indien nodig schakelen we een collega in voor bijvoorbeeld manuele therapie, kinderfysiotherapie of het maken van een echo. Alles erop gericht om de sporter zo snel mogelijk weer (wedstrijd)fit te krijgen.

Onze sportfysiotherapeuten zijn geregistreerd sportfysiotherapeut en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten in de Sport. TIGRA Fysiotherapie Heerenveen is aangesloten bij Netwerk Sportfysiotherapie Friesland.

VERGOEDING & VERWIJZING

Sportfysiotherapie wordt gezien als reguliere fysiotherapie. Afhankelijk van je aanvullende verzekeringspakket kun je de behandelingen vergoed krijgen. Weet je het niet zeker? Bekijk dan je polis of vraag het na bij je zorgverzekeraar.
Je hebt voor sportfysiotherapie geen verwijzing van je arts of specialist nodig.

Wil je direct een afspraak maken? Vul dan het formulier in of bel met 0513 – 627 165.

Afspraak maken Sportfysiotherapie

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

sportfysio atletiekbaan

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken