Urineverlies, ontlastingsverlies, moeite met beheersing van aandrang voor urine of ontlasting, obstipatie, blaasontstekingen, overprikkelde blaas; Veel van deze klachten vinden hun oorsprong in verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren of een veranderd toiletgedrag. Spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen, het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan helpen de controle hierover te herwinnen en zo uw vertrouwen in de bekkenbodemspieren weer terug te vinden.
Hoe gaat u om met aandrang?
Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan. Hoe rustiger, hoe effectiever! Hoe beter uw blaas of darm geleegd is, hoe langer het meestal duurt voordat u weer naar het toilet moet. Het plassen kunt u soms best even uitstellen. De blaas geeft een eerste seintje (aandrang) als hij voor iets meer dan de helft gevuld is. Deze aandrang kunt u beter onderdrukken. Als u er steeds aan toegeeft, dan wordt de vulmogelijkheid van de blaas op den duur kleiner en moet u steeds vaker naar het toilet. Een gezonde, volwassen blaas kan 400 tot 600 ml urine bevatten. Is de blaas ongeveer driekwart gevuld, dan voelt u sterkere aandrang en weet u dat het tijd is om naar het toilet te gaan. Verdeelt u het drinken van ongeveer 1,5 tot 2 liter over de dag, dan plast u zes tot acht keer per etmaal. Voelt u aandrang tot ontlasting, ga dan naar het toilet. Uitstellen betekent vaak dat die aandrang verdwijnt en voorlopig niet meer terugkomt. Dat kan leiden tot verstopping (Obstipatie).
Een goede toilethouding
Ga goed op de bril zitten, niet op het voorste puntje. Blijf zeker niet boven de bril hangen, dan gaat plassen of ontlasten alleen maar moeilijker. Zorg dat uw voeten plat op de grond kunnen steunen. Kinderen of kleine volwassenen kunnen het beste een voetenbankje of opstapje gebruiken. Kunt u alleen met uw tenen op de grond steunen, dan ontstaat er veel spierspanning in de benen en de bekkenbodem, en gaat het plassen en/of ontlasten moeilijker. Laat uw kleding tot op de enkels zakken. Plaats uw voeten en knieën iets uit elkaar. Dit gaat het beste wanneer uw kleding, bijvoorbeeld uw broek, niet meer om uw knieën spant.
Zo plast u het best
Dit helpt bij het ontlasten
Deze tips helpen u bij het plassen en ontlasten
De specialisten van bekkenfysiotherapie (Lisette, Mirjam, Sandra en Nynke) kunnen je helpen als je problemen hebt in: De lage rug Buik Bekken en bekkenbodem 𝗪𝗮𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗯𝗲𝗸𝗸𝗲𝗻𝗯𝗼𝗱𝗲𝗺𝘀𝗽𝗶𝗲𝗿𝗲𝗻? Deze spieren liggen onder in het bekken en hebben o.a. de functie: Steun geven aan de buikorganen zoals, blaas, baarmoeder en endeldarm Opvangen van buikdruk bijvoorbeeld bij hoesten, […]