Kevin Zwambag

Kevin Zwambag (1996) scheurde in 2018 zijn voorste kruisband bij een bedrijven voetbaltoernooi.

  • HOE GEBEURDE HET?

Kruisband afgescheurd in de zomer van 2018 tijdens een bedrijven voetbaltoernooi.
Normaal gesproken voetbal ik niet meer (ik doe aan motorcross) dus mijn benen waar het al niet gewend, en mede door het droge grasveld bleef mijn schoen staan in het gras tijdens het veranderen van richting en draaide de rest van mijn lichaam/been wel om, toen scheurde mijn kruisband.

  • WAT GING ER TOEN DOOR JE HOOFD?

Ik schrok vooral en ging door de grond van de pijn, maar verder nog niet echt gedacht dat er echt iets kapot was omdat ik nog niet eerder zo’n erge blessure heb gehad.
Ik heb een week gewacht met naar de huisarts gaan tot het vocht wat was afgezakt, en eenmaal bij de huisarts en wat testjes te hebben gedaan werd ik weer naar huis gestuurd (er zou niks kapot zijn, alleen gekneusd of opgerekt)
Ik heb een poosje rustig aangedaan, en kon na verloop van tijd steeds meer.
Op een gegeven moment ben ik weer op de crossmotor gestapt en zou ik weer gaan rijden, maar ging de eerste ronde gelijk al mis.
Toen was het mij wel duidelijk dat er meer aan de hand was en heb ik een afspraak gemaakt voor een MRI en zo is het balletje gaan rollen.

  • HOE GING DE OPERATIE?

Uiteindelijk ben ik 5 juli 2019 pas geopereerd, een jaar later dus.

Het enige voordeel daarvan was dat ik de beenspieren flink heb kunnen trainen en sterk de operatie in ben gegaan. Dat was een voordeel voor de revalidatie, aangezien je spieren snel afnemen wanneer je een tijdje niks kunt/mag doen.

De operatie zelf is mij meegevallen maar de eerste 2 weken erna heb ik best veel pijn ervaren, en hiel ik lang vocht vast in de knie.

Maargoed, daar moet je even doorheen en vanaf het moment dat ik met de fysio kon gaan beginnen is alles stapje voor stapje beter geworden.

Ik ben geopereerd door Meijerink in Orthoradius en ben daar zeer over te spreken (vriendelijke man) en heb er maar “kleine” littekens aan overgehouden

  • HOE GING DE REVALIDATIE?

De revalidatie ging voorspoedig, in het begin hield ik dus wat meer vocht vast maar ik ben heel veel gaan fietsen en toen is dat vocht afgenomen.

Ik heb de revalidatie als prettig ervaren, leuke en goede begeleiding met veel kennis en ze doen het op een leuke manier.

Zelf ben ik behoorlijk sportief en dat heeft naar mijn mening  ook erg in mijn voordeel gewerkt.

Zoals ik al zei heb ik heel veel gefietst en tweemaal in de week fysiotherapie/krachttring.

Ik heb nog even mee gedaan aan het KROS-project (Knee Rehabilitation On Skates), dat houdt in skeeleren en schaatsen ter vervanging van krachttrainingen, maar daar haalde ik te weinig voldoening uit, ik hang liever in de gewichten.

Maar mocht je van schaatsen of skeeleren houden is het misschien wel wat voor jou.

  • WAT VOND JE HET ZWAARST? 

Het moeilijkst vond ik de eerste 2 weken na de operatie, en dat ik af en toe even op de rem gezet moest worden omdat ik teveel wou, soms is rust pakken wel even nodig.

Verder is de tijd omgevlogen als ik zo terug kijk, en ben ik erg blij de stap gezet te hebben om toch te opereren.

Ik beoefen mijn sport nu weer volop, met veel plezier en vol vertrouwen.

  • WAT IS JE ADVIES VOOR ANDEREN?

Gewoon goed luisteren naar wat de fysiotherapeut tegen je zegt, en je er op instellen dat je een jaar onder de pannen bent.

Ik zat na 9 maanden weer op de motor, die tijd ben je zeker wel kwijt, maar door hard te werken is dat wel mogelijk en wordt het beloond.

Ik zou TIGRA zeker aanraden! Leuke en geschikte mensen die gespecialiseerd zijn in dit soort letsels.

9 maanden buffelen en je zit boven je oude niveau ?