Artrose

Heb je een stijf gevoel in je gewrichten en doen ze pijn? Dit is een typisch symptoom van artrose. Helaas is artrose niet te genezen, maar wij kunnen je wel helpen de pijn te verlichten!

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Onze gewrichten zorgen ervoor dat we onze lichaamsdelen kunnen buigen en strekken. Om te kunnen buigen en strekken komen twee botten bij elkaar waar kraakbeen om heen ligt. Kraakbeen is een beschermlaag rondom onze botten en zorgt ervoor dat onze gewrichten soepel kunnen bewegen. Bij artrose is de kwaliteit van het kraakbeen rondom de gewrichten langzaamaan verslechterd. Dit zorgt voor een pijnlijk en stijf gevoel rondom deze gewrichten.

Bij artrose begint de pijn meestal geleidelijk aan bij het bewegen of belasten van het gewricht. Gedurende de dag wordt de pijn vaak erger. Neem je rust? Dan neemt de pijn af, maar de pijn komt weer terug bij het bewegen of belasten van het gewricht. Is de artrose al in een verder gevorderd stadium, dan neemt de pijn niet meer af tijdens rustmomenten.

Andere symptomen van artrose zijn:

 • een krakend of schurend geluid in het gewricht bij bewegen
 • een beperking in het bewegen van bepaalde lichaamsdelen
 • het ontstaan van een zwelling rondom het aangetaste gewricht door een ontsteking

Oorzaken artrose

De precieze oorzaak van het ontstaan van artrose is niet bekend, wel weten we dat het gaat om een combinatie van verschillende factoren:

 • Erfelijke aanleg
 • Vrouwen hebben het vaker dan mannen
 • Overgewicht
 • Langdurige zware belasting van gewrichten
 • Gewrichtsschade (door aandoening, blessure of ongeluk)

Artrose kan ontstaan in de knie, handen, heup, kaak, rug, nek, voet, schouder, enkel, pols, arm, duim en vele andere gewrichten in het lichaam. Ook kan artrose in meerdere gewrichten tegelijk voorkomen.

Behandeling

Artrose is helaas niet te genezen, wel zijn er manieren om de pijn te verlichten. De behandeling van artrose is afhankelijk van de vorm en oorzaak van de artrose. Fysiotherapie bij artrose wordt daarom altijd gestart met een intake en onderzoek voordat er een behandelplan met oefeningen wordt opgesteld. Je hebt hiervoor geen directe verwijzing van je huisarts nodig.

Bewegen is één van de belangrijkste ‘medicijnen’ om pijnklachten bij artrose te verminderen. Bij ons ga je onder begeleiding van een fysiotherapeut aan de slag. Het doel hierbij is het soepel houden van de gewrichten. Daarnaast leren we je hoe je het beste kunt bewegen zonder je gewrichten te overbelasten.

Wil je meer weten over onze behandeling bij artrose of een afspraak maken? Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Afspraak maken fysiotherapie bij artrose

 • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken