Artrose

Last van pijnlijke gewrichten? Dit is een typisch symptoom van artrose.

Symptomen artrose

Artrose is te herkennen aan pijn en stijfheid in en rondom de gewrichten. In het beginstadium van artrose ontstaat de pijn geleidelijk bij het bewegen of belasten van het gewricht en neemt de pijn gedurende de dag toe. Tijdens een korte periode van rust neemt de pijn af, maar bij het opnieuw bewegen of belasten van het gewricht treedt de pijn weer op. In een verder gevorderd stadium neemt de pijn tijdens rustmomenten niet af en ontstaat er stijfheid in het gewricht. Andere symptomen zijn vaak:

  • een krakend of schurend geluid in het gewricht bij bewegen
  • een beperking in het bewegen van bepaalde lichaamsdelen
  • het ontstaan van een zwelling rondom het aangetaste gewricht door een ontsteking

Oorzaken artrose

Wat is artrose? Artrose is een aandoening van de gewrichten. Onze gewrichten zorgen ervoor dat we onze lichaamsdelen kunnen buigen en strekken. Om te kunnen buigen en strekken komen twee botten bij elkaar waar kraakbeen om heen ligt.

Artrose wordt veroorzaakt doordat de kwaliteit van kraakbeen rondom de gewrichten langzaamaan verslechterd. Kraakbeen is een beschermlaag rondom onze botten en zorgt ervoor dat onze gewrichten soepel kunnen bewegen.

De precieze oorzaak van het ontstaan van artrose is niet bekend, wel weten we dat het gaat om een combinatie van verschillende factoren:

  • Erfelijke aanleg
  • Vrouwelijke geslacht
  • Overgewicht
  • Langdurige zware belasting van gewrichten
  • Gewrichtsschade (door aandoening, blessure of ongeluk)

Artrose kan ontstaan in de knie, handen, heup, kaak, rug, nek, voet, schouder, enkel, pols, arm, duim en vele andere gewrichten in het lichaam. Ook kan artrose in meerdere gewrichten voorkomen.

Artrose behandelen

Artrose is helaas niet te genezen, wel zijn er manieren om de pijn te verlichten. De behandeling van artrose is afhankelijk van de vorm en oorzaak van de artrose. Fysiotherapie bij artrose wordt daarom altijd gestart met een intake en onderzoek voordat er een behandelplan met oefeningen wordt opgesteld. U heeft geen directe verwijzing van uw huisarts nodig.

Bewegen is één van de belangrijkste ‘medicijnen’ om pijnklachten bij artrose te verminderen. Samen met één van onze fysiotherapeuten werkt u aan het soepel houden van gewrichten en leert u hoe te bewegen zonder gewrichten te overbelasten.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Afspraak maken

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken