Claudicatio Intermittens / Etalagebenen

Heb je pijn in je benen bij het lopen, rennen of traplopen? Gaat deze kramp na een korte pauze over, maar zodra je weer beweegt komt de pijn weer terug? Dit zijn symptomen van Claudicatio Intermittens, ook wel bekend als etalagebenen. Speciale looptherapie kan je helpen de pijn en klachten te verminderen! 

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen ontstaan vanuit een ader die vernauwd is. Een vernauwde slagader laat onvoldoende zuurstofrijk bloed door waardoor bij inspanning er pijnlijke krampen in de benen kunnen ontstaan. Een vernauwde ader ontstaat vaak vanuit slagaderverkalking.

Etalagebenen is een aandoening die langzaamaan verergerd. Je pijnvrije afstand wordt steeds korter, je uithoudingsvermogen wordt minder en de spierkracht in je benen verslechterd. Het gevolg is dat je een verminderd evenwicht hebt en de kans op vallen groter wordt.

De eerste symptomen kun je herkennen aan:

  • pijn in de beenspieren (bil, dijbeen, kuit) tijdens inspanningen als lopen, rennen of traplopen
  • koude voeten
  • verlies van haar op voeten en tenen
  • een droge schilferende huid
  • verdikte teennagels gepaard met een schimmelinfectie

Oorzaak

Etalagebenen ontstaan vaak vanuit slagaderverkalking. Dit is onderdeel van ons verouderingsproces en komt bij iedere mens voor. De elasticiteit, stugheid en dikte van de bloedvaten wordt naarmate we ouder worden minder. Dit samen met het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk in de bloedbaan zorgt voor beschadiging en vernauwing in de slagader. Wanneer deze vernauwing groter wordt ontstaat er een zogenaamde stenose. Bij een stenose kan er minder bloed door de slagader stromen en kunnen er, door de vernauwing en beschadiging, stolsels vormen. Deze stolsels kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat een bloedvat volledig wordt afgesloten.

In combinatie met roken of een ongezonde levensstijl kan slagaderverkalking uiteindelijk leiden tot een hart- of herseninfarct.

Behandelen

Het behandelen van etalagebenen/ claudicatio intermittens begint altijd met looptherapie. Meestal doen wij dit in overleg met je huisarts of specialist. Het doel is de pijn en klachten te verminderen. Deze speciale looptherapie biedt veel verlichting en verbeterd de kwaliteit van leven. TIGRA Heerenveen is aangesloten bij het Chronisch zorgnet.

Mocht de aandoening in een vergevorderd stadium zijn en looptherapie geen uitkomst kan bieden dan is dotteren of een operatie nog een optie.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Afspraak maken Looptherapie

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze specialisten

Sieta Anema
Sieta Anema
Claudicatio fysiotherapeut

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken