Claudicatio Intermittens / Etalagebenen

Heeft u pijn bij in uw benen bij het lopen, rennen of traplopen? Gaat deze kramp na een korte pauze over, maar zodra u weer beweegt komt de pijn weer terug? Dit zijn symptomen van Claudicatio Intermittens, ook wel bekend als etalagebenen.

Symptomen

Etalagebenen is een aandoening die langzaamaan verergerd. De eerste symptomen zijn:

  • pijn in de beenspieren (bil, dijbeen, kuit) tijdens inspanningen als lopen, rennen of traplopen
  • koude voeten
  • verlies van haar op voeten en tenen
  • een droge schilferende huid
  • verdikte teennagels gepaard met een schimmelinfectie

Ook wordt de pijnvrije loopafstand steeds minder, verminderd de uithoudingsvermogen en spierkracht in de benen en ontstaat er ook een verminderd evenwicht met hogere kans op valneigingen.

Oorzaak

Etalagebenen ontstaan vanuit een ader die vernauwd is. Een vernauwde slagader laat onvoldoende zuurstofrijk bloed door waardoor bij inspanning er pijnlijke krampen in de benen kunnen ontstaan. Een vernauwde ader ontstaat vaak vanuit slagaderverkalking. Slagaderverkalking is onderdeel van het verouderingsproces en komt bij iedere mens voor. De elasticiteit, stugheid en dikte van de bloedvaten wordt naarmate we ouder worden minder. Dit samen met het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk in de bloedbaan zorgt voor beschadiging en vernauwing in de slagader. Wanneer deze vernauwing groter wordt ontstaat er een zogenaamde stenose. Bij een stenose kan er minder bloed door de slagader stromen en kunnen er, door de vernauwing en beschadiging, stolsels vormen. Deze stolsels kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat een bloedvat volledig wordt afgesloten. In combinatie met roken of een ongezonde levensstijl kan slagaderverkalking uiteindelijk leiden tot een hart- of herseninfarct.

Behandelen

Het behandelen van claudicatio intermittens begint altijd met looptherapie. In overleg met uw huisarts of specialist kunt u samen met uw fysiotherapeut starten met looptherapie. Een symptomatische behandeling om de pijn en klachten te verminderen. Deze therapie biedt veel cliënten verlichting en verbeterd de kwaliteit van leven. Mocht de aandoening in een verder gevorderd stadium zijn en looptherapie geen uitkomst bieden dan zijn dotteren of een operatie een optie.

Ga naar TIGRA looptherapie voor meer informatie!

Nieuws | 7 maart 2017

Roken, grootste risicofactor etalagebenen!

Etalagebenen, ook wel claudicatio intermittens genoemd, is een aandoening die we allemaal kunnen krijgen naarmate we ouder worden. Naast het ouder worden zijn er een aantal factoren die het risico op etalagebenen verhogen. Welke factoren dat zijn en hoe u ze kunt voorkomen leest u hier. Ieder jaar komen er zo’n 25.000 nieuwe patiënten met […]

Lees verder

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken