Hypermobiliteit en verminderde trainingstolerantie

De fysiotherapeutische benadering van TIGRA Heerenveen met behulp van balans en stabiliteitstraining.

Hypermobiliteit heeft vele verschijningsvormen en heeft van persoon tot persoon verschillende betekenis en impact. De aandoening komt ook bij ons op de praktijk veelvuldig voor. Er zijn patiënten die weten dat ze het hebben, maar het kan ook onbekend zijn dat hypermobiliteit verantwoordelijk is voor tot dan toe onbegrepen klachten; chronische pijn, niet trainbaar zijn, ademhalingsmoeilijkheden, steeds terugkomende blessures en vermoeidheid. Wanneer hypermobiliteit herkend wordt, gaat een behandeling er vaak anders uitzien dan daarvoor.

Soms bestaat er extra ruimte op één gewricht maar het kan ook zijn dat de hypermobiliteit en de gevolgen ervan terug te vinden zijn in het gehele lichaam. De klachten zijn dan ook uitgebreider; het hypermobiliteits-syndroom. Een voorbeeld hiervan is de ziekte van Ehlers-Danlos. Deze bindweefselafwijking komt bij 1 op 5000 voor maar er zijn veel meer mensen met hypermobiliteitsklachten zonder dat ze deze specifieke ziekte hebben.

De fysiotherapeutische mogelijkheden voor de hypermobiele patiënt grijpen vooral aan op het bewegen en het bewegingsapparaat.

BEWEGEN IS UITEINDELIJK EEN PIJNSTILLER

TIGRA Fysiotherapie Heerenveen heeft de mogelijkheden in huis. Er wordt een persoonsgebonden keuze gemaakt uit verschillende behandelopties. De filosofie van Balans en stabiliteitstraining (BeST) maakt het een therapievorm welke zeker waardevol is om nader onder de loep te nemen. De BeST-therapeut maakt overigens ook gebruik van de andere kennis en hulp van zijn of haar TIGRA-collega’s;

De behandelbare grootheden middels het BeST-concept zijn:
Inzicht verschaffen, Informeren, Motiveren, Gedrag, Aandacht, Lichaamsbeheersing, Adembewustzijn, Propriocepsis, Stabiliteit, Coördinatie en Spierkracht.

Geen krachttraining

Er is een patiëntengroep die slecht reageert op fitness en krachttraining door zogenaamde abnormale trainingstolerantie. Juist voor die mensen is de BeST-behandeling geschikt. Dé waarde van BeST is dat deze voorbereidt op eventuele latere krachttraining en dus overmatig belasten voorkomt.

Goede bewegingen uitbreiden!

Bij BeST is het uitgangspunt het uitbreiden van het aantal beheerste houdingen en bewegingen. Behalve spieren trainen we juist ook de hersenen; je brein. Bewegen wordt daarmee een pijnstiller. Het is voor patiënten belangrijker de mogelijkheid te hebben tot het maken van zachte, goed gecoördineerde bewegingen dan het produceren van grote krachten. We gaan voor stevigheid; niet voor kracht. We noemen het ook wel verrijkende oefeningen. Daarmee oefenen we het fijn-brein. Niet het pijn-brein.

Beheersing

Beheersing is bij BeST misschien nog wel meer van belang dan balans. Zeker bij hypermobiliteit gaat het immers niet alleen over het beheersen van je gewrichten, maar ook over het beheersen van je gedrag. Doe je te veel of te weinig? Hoe is het met de energieverdeling? Ben je gemotiveerd om te oefenen? Het gaat niet alleen om de juiste houding, maar ook over de juiste opstelling; het beheersen van je attitude.

Redcord

Redcord is een behandelmiddel welke past in de BeST-filosofie. Het kan zowel uitdagend als ondersteunend gebruikt worden. Ook Redcord is een vorm van neuromusculaire training: brein en spieren. Vooral het ondersteunen maakt dat pijnvrij bewogen kan worden; dus nieuwe mogelijkheden leren zonder te hoeven presteren.

Zelfredzaam oefenen met de bal

Bij het beheersen van de hypermobiliteit is oefenen het belangrijkste van alles. Vooral thuis. De oefenbal kan dan een goed hulpmiddel zijn om thuis zuiver te oefenen. Daarmee wordt je als patiënt zelfredzaam en heb je minder fysiotherapeutische bezoeken nodig. Voor wie wil, heeft TIGRA Heerenveen deze ballen te koop.

Financieel

Wanneer / zolang u verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling vergoed. In sommige gevallen kan hypermobiliteit onder de zogenaamde chronische aandoeningen vallen waarvoor ruimere vergoedingen beschikbaar zijn. Laat u hierover goed informeren.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Afspraak maken balans & stabiliteitstraining

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken