Bel
menu
 Voorste kruisband blessure

Voorste kruisband blessure

Al meer dan 1000 mensen volgden een revalidatietraject bij één van onze voorste kruisband specialisten op onze locaties Drachten, Heerenveen en Leeuwarden! Een vervelende blessure die we vaak zien bij voetballers, korfballers en basketballers. Het scheuren van de voorste kruisband ontstaat vaak in een draaibeweging of landing na een sprong. In de meeste gevallen moet je geopereerd worden om dit te kunnen herstellen. Na deze operatie is revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut noodzakelijk.

Afspraak maken

Wat is een voorste kruisband blessure?

 

Een blessure aan de voorste kruisband ontstaat meestal door:

  • Het verdraaien van de knie terwijl de voet op de grond staat
  • Verkeerd neerkomen bij een sprong 
  • Een simpele schijnbeweging waarbij de voorste kruisband knapt  

De voorste kruisband kan dan ingescheurd of afgescheurd zijn. Dit voel je direct, maar kun je vaak ook horen door het knappende geluid. In de meeste gevallen is ook de binnenste of buitenste knieband, de binnen of buiten meniscus, het gewrichtskraakbeen of een ander botdeel beschadigd/gekneusd.  

Meestal moet je geopereerd worden om de kruisband goed te laten herstellen. We adviseren voor de operatie al gerichte training te volgen zodat je knie goed voorbereid is op de operatie. Direct na de operatie begin je met een revalidatietraject om de knie weer sterk en soepel te maken. Binnen negen tot twaalf maanden ben je terug op het oorspronkelijke niveau.

Wist je dat… 

  • Het aantal kruisbandblessures het hoogst is bij jonge mensen tussen de 15 en 40 jaar?
  • Vrouwen een grotere kans hebben op het scheuren van de kruisband dan mannen?
  • Er per jaar meer dan 3% van de amateursporters hun voorste kruisband scheurt?
  • En dit bij meer dan 15% van de topsporters gebeurt?
  • Er in Nederland meer dan 10.000 mensen aan voorste kruisbanden geopereerd worden? En dit aantal neemt ieder jaar toe.
  • Er steeds betere technieken zijn om de voorste kruisband te herstellen.

Klaar voor de operatie? 

 

Better in = Better out!
Word je binnenkort geopereerd aan je voorste kruisband? Bij Fitaal zijn wij overtuigd van het Better in = Better out principe. Onze specialisten helpen jou om je knie goed voor te bereiden op de operatie.

In het traject voor de operatie word geholpen om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. Door fysiotherapie en fysieke trainingen zal je knie ‘klaargestoomd’ worden voor de operatie. Hoe gezonder je knie voor de operatie is, hoe sneller het herstel na de operatie gaat. Daarnaast geeft de fysiotherapeut je advies over wat je wel en niet kan doen om de tijd tot de operatie zo goed mogelijk door te komen.

Na de operatie is het belangrijk dat je zo snel mogelijk start met het revalidatietraject.

Iedere blessure is uniek
Ieder lichaam is uniek en iedere blessure is anders. Er is dus geen standaardbehandeling die geschikt is voor iedere patiënt. Bij Fitaal maken wij een revalidatie plan per persoon op maat.

Revalidatie na operatie

 

Ben je net geopereerd aan je voorste kruisband? Dan adviseren we je zo snel mogelijk te starten met het revalidatietraject. Onze fysiotherapeuten zien je graag binnen 4 tot 7 dagen na de operatie om een revalidatieplan te maken.

Bij Fitaal maken we altijd bij iedereen een persoonlijk revalidatieplan. Er wordt hierbij rekening gehouden met je leeftijd, klachten, krachtverlies, angsten, instabiliteit, de sport die je beoefent en je doelen.

Afhankelijk van jouw gewenste (sport)niveau duurt het totale revalidatietraject negen tot twaalf maanden. Dit is een zware periode voor je lichaam maar ook mentaal.

In de eerste fase is het doel om de pijn en zwelling te verminderen en weer zonder krukken te kunnen lopen. Je gaat je knie weer bewegen en voorzichtig je spieren leren aansturen en belasten.

In de tweede fase is het doel om weer te kunnen sporten en je knie weer wat zwaarder te belasten. In deze fase wordt de belasting van je geopereerde knie weer geleidelijk aan opgebouwd.

In de derde en laatste fase is het doel weer volledig jouw sport of werk uit te kunnen voeren. Jouw fysiotherapeut zal je gaan uitdagen op verschillende ondergronden en met onverwachte bewegingen.

Veldrevalidatie bij Fitaal
Bij (top)sporters adviseren we het revalidatietraject na zes maanden voort te zetten bij onze eigen veldrevalidatie. Met onze veldrevalidatie onderscheidt Fitaal zich van andere fysiotherapiepraktijken. Je traint bij onze veldrevalidatie in de laatste fase van je revalidatietraject. Je gaat dan sport specifiek trainen. De veldrevalidatie trainingen zijn in een groepje buiten op het veld of de atletiekbaan. Hier kan op verschillende ondergronden getraind worden.

Biodex test

 

Met de Biodex test word je spierkracht en spiervermoeidheid gemeten tijdens je revalidatie. De Biodex is één van ’s werelds beste meters om spierfunctie te testen op verschillende gewrichten. De Biodex is beschikbaar bij Fitaal Heerenveen.

Met de Biodex meten we de kracht van je spieren. Deze meting wordt direct via een computer zichtbaar en opgeslagen. Direct na de test heb je al de uitslag. De fysiotherapeut neemt deze uitslag mee in het behandelplan. 

Wat zijn de functies van de Biodex?

  • Het kracht verschil tussen links en rechts meten
  • Een meting vooraf aan de operatie kan vergeleken worden met een meting na de operatie
  • De uitslag vergelijken met een 0- meting
  • De uitslag vergelijken met wetenschappelijke literatuur

Wanneer een biodex test?

Tijdens jouw kruisbandrevalidatie geeft de Biodex ons inzicht in de vooruitgang. Wij doen meerdere metingen tijdens je revalidatieproces om een goed beeld te krijgen van het herstel. In de meeste gevallen doen we dit al een keer voor de operatie. Vervolgens ongeveer 3 maanden na de operatie en na 6 maanden revalidatie. Met de uitslagen van deze metingen in de verschillende fasen kan je behandeltraject geoptimaliseerd worden. De uitslag geeft aan of je een fase verder kunt in het revalidatietraject.

Ervaringen kruisbandblessures

Lees hier de ervaringen van (oud) sporters over zijn/haar voorste kruisband blessure en hun ervaring hiermee. Ze vertellen over het moment dat het gebeurde, de operatie, de revalidatie en daarna… 

Bart Halsema (1998) scheurde zijn voorste kruisband bij een bedrijven voetbaltoernooi.

  • HOE GEBEURDE HET? 

“Ik scheurde mijn voorste kruisband af op zaterdag 22 juni 2018, het gebeurde op een bedrijventoernooitje. Ik sprong om een bal te koppen terwijl niemand in de buurt was. Ik strekte mijn knie nog tijdens de sprong en op het moment dat ik op landde, knakte mijn knie naar achter.

  • WAT GING ER TOEN DOOR JE HOOFD?

“Het eerste wat je hoort is een hele harde knak in je knie. Voor deze blessure heb ik nog nooit een ernstige blessure gehad maar op het moment dat ik de knak hoorde, wist ik gelijk dat het foute boel was en dat er iets kapot was in mijn knie.”

  • JE WERD WEGGETILD EN TOEN…  

“Vervolgens werd ik onder begeleiding van 2 personen naar de kant getild, na verloop van tijd kon ik wel wat strompelen en ik zakte steeds door dezelfde knie heen. Dat was voor mij de aanleiding om de maandag daarop gelijk naar de dokter te gaan. Uit onderzoek bleek dat ik alleen mijn voorste kruisband had afgescheurd. Mijn kniebanden, meniscus en kraakbeen was allemaal nog in orde.”

  • HOE GING DE OPERATIE? 

“Voor de operatie ben ik dik een maand in training geweest bij Fitaal om zo sterk mogelijk de operatie in te gaan en er zo sterk mogelijk weer uit te komen. Ik heb gekozen voor een gehele narcose tijdens de operatie omdat ik er niks van mee wilde maken. Na de operatie had ik in het begin vooral last van de knie zelf, maar ook had ik veel last van de hamstring waar de “nieuwe kruisband” uitgehaald wordt. Maar na 2 tot 4 weken had ik niet veel last meer van de knie.”

  • HOE GING DE REVALIDATIE? 

“De revalidatie liep bij mij heel soepel, de eerste weken van de revalidatie zijn het minst fijn. Omdat de fysiotherapeut er hier weer voor moet zorgen dat je knie zo snel mogelijk volledig kan strekken en dat is niet altijd even prettig. Daarnaast heb ik geen enkele tegenslag gehad waardoor ik na 5.5 maand al kon beginnen met de knieschool en na 9 maanden was ik volledig genezen verklaard. Tot wedstrijden voetballen is het nog niet gekomen, omdat ik genezen werd verklaard in de zomerstop maar voor die tijd heb ik al wel een maand volledig meegetraind en had nergens last van pijnscheuten of andere klachten.”

  • WAT VOND JE HET ZWAARST?  

“Het zwaarste aan de revalidatie zit hem niet in het fysieke maar in het mentale gedeelte, een heel jaar lang 2 keer in de week naar de fysio gaan. Dat vond ik het zwaarste en je moet het elke keer opbrengen om tot het gaatje te gaan, alleen zo kan je snel revalideren. Als je 1 keer in week gaat en je doet je best niet wordt het een heel lang en vervelend jaar. Maar door elke keer je best te doen, ga je vanzelf progressie zien en dat is het gene wat je motiveert om door te gaan. Zonder progressie gaat je motivatie ook weg.”

  • WAT IS JE ADVIES VOOR ANDEREN?  

“Het advies dat ik wil geven aan alle andere patiënten met een afgescheurde kruisband, ga vooral voor de operatie hard trainen bij de fysio. Want echt hoe sterker je er in gaat, hoe sterker je eruit komt. En ga 2 keer per week naar de fysio en geef in die 2 keer ook alles, wees niet te bang om een oefening te doen want de fysiotherapeuten van Fitaal weten wat ze doen.”

 

Elwin Feddema (1990) scheurde zijn voorste kruisband bij een korfbalwedstrijd.

  • HOE GEBEURDE HET?

In een kampioenswedstrijd van KV Heerenveen 1 wilde ik een lange bal onderscheppen en ging hierbij het luchtduel aan. Ik ving de bal, maar tijdens het landen kwam ik op de voet van mijn tegenstander.

  • WAT GING ER TOEN DOOR JE HOOFD?

Heel even werd het zwart. Het gevoel was heel raar en pijnlijk, want ik had nog nooit zoiets gehad. Ik hoorde tijdens de actie geen knak of iets dergelijks, ik had alleen veel pijn.

  • JE WERD WEGGETILD EN TOEN… 

Ik baalde heel erg, omdat het een hele belangrijke wedstrijd was en de we waren nog maar net onderweg. Ik heb daarna zelfs nog 10 minuten doorgespeeld, alleen kon ik toen niet verder door de pijn en de instabiliteit van de knie.

  • DIAGNOSE

Bij mij was het eerst onzeker of de voorste kruisband wel was afgescheurd. Er zat ruimte op de kniebanden, maar het leek in eerste instantie niet gescheurd. Toen heb ik een hele tijd voor mezelf getraind en m’n benen opgetraind. Dit heeft toen wel een tijdje geduurd, maar toen ik weer begon te korfballen zakte ik bij mijn tweede wedstrijd weer door mijn knie. Toen heb ik een MRI-scan laten maken en hieruit bleek dat ik inderdaad de voorste kruisband had afgescheurd.

  • HOE GING DE OPERATIE?

Ik werd geopereerd in het Tjongerschans (nu combinatie met Orthoradius). Ik kreeg een ruggenprik waardoor ik mijn onderbenen tijdelijk werden verlamd. Deze methode vond ik wel fijn, want ik vond het interessant om met de operatie mee te kijken en kon gewoon overleggen met de arts. Bij mij deden ze de ‘hamstring-methode’, dan halen ze een pees uit de hamstring en deze gebruiken ze als ‘vervangende’ kruisband.

  • HOE GING DE REVALIDATIE?

Ik kon na de MRI-scan vrij snel geopereerd worden. Dat was mooi, want dan kon ik mij snel op het herstel richten. Want ik wilde natuurlijk zo snel mogelijk weer korfballen.

In de eerste weken naar de operatie was alles vrij beperkt, maar ik had gelukkig geen pijn. Bij Fitaal ging ik de eerste weken lichte oefeningen doen voor de knie en het opbouwen/onderhouden van de beenspieren. Daarna werden deze oefeningen uitgebouwd naar kracht en stabiliteit.

Tussendoor moest ik de biodex-test doen om het krachtsverschil in de benen te meten. Na 6 maanden was het verschil grotendeels weer verdwenen en moest ik voordat ik aan de knieschool mocht beginnen nog enkele spring- en hoptesten doen.

Bij de knieschool gingen we elke maandagavond bij de atletiekbaan oefeningen doen om in mijn geval weer wedstrijdfit te worden. Dit waren oefeningen zoals sprinten, wennen, keren en springen, maar ook oefeningen met de bal. Dit hielp mij heel veel om het vertrouwen weer terug te krijgen in mijn knie.

Na 9 maanden was ik klaar met mijn revalidatie. Het korfbalseizoen was toen net afgelopen, dus ik had de zomerstop gebruikt om door te trainen en kon bij de voorbereiding van het nieuwe seizoen weer aansluiten.

  • HOE ZAG JE DE TOEKOMST? 

Mijn doel was om zo snel mogelijk weer te kunnen korfballen. Achteraf gezien was het goed dat ik een doel had, want dat hield mij altijd gemotiveerd. Ik zag in het begin van mijn revalidatie mijn korfbalcarrière in rook opgaan, maar toen ik steeds sterker werd dankzij de oefeningen bij Fitaal en met behulp van de knieschool kreeg ik het vertrouwen weer terug.

  • WAT VOND JE HET ZWAARST? 

Het revalideren was vrij moeilijk, omdat je de eerste paar weken weinig tot geen progressie ziet. Als je dan na een paar maanden weer kunt fietsen en daarna weer kunt hardlopen, zijn dat kleine overwinningen. Pas in de laatste fase van het revalideren maakte ik grote stappen.

  • HOE ZAG JE RENTREE ER UIT?

Na de voorbereiding duurde het niet lang dat ik weer in het 1e speelde. Het heeft daarna nog wel even geduurd voordat ik weer op mijn oude niveau zat.

  • HEEFT DE BLESSURE IETS AAN JE VERANDERD? 

Ik ben er bewust van geworden dat je naast je huidige sport veel aan krachttraining moet doen. Het is belangrijk om sterk te zijn en te blijven. Ze zeggen altijd dat je er weer sterker uitkomt, en dat is zeker waar. Zowel fysiek als mentaal.

  • WAT IS JE ADVIES VOOR ANDEREN?

Heb vooral geduld in de eerste paar maanden van je revalidatie, luister goed naar je lichaam en het advies van de fysiotherapeuten van Fitaal. Train hard en geef je knie tussen het trainen door voldoende rust. Succes!

 

 

 

Kevin Zwambag (1996) scheurde zijn voorste kruisband bij een bedrijven voetbaltoernooi.

  • HOE GEBEURDE HET?

Kruisband afgescheurd in de zomer van 2018 tijdens een bedrijven voetbaltoernooi.
Normaal gesproken voetbal ik niet meer (ik doe aan motorcross) dus mijn benen waar het al niet gewend, en mede door het droge grasveld bleef mijn schoen staan in het gras tijdens het veranderen van richting en draaide de rest van mijn lichaam/been wel om, toen scheurde mijn kruisband.

  • WAT GING ER TOEN DOOR JE HOOFD?

Ik schrok vooral en ging door de grond van de pijn, maar verder nog niet echt gedacht dat er echt iets kapot was omdat ik nog niet eerder zo’n erge blessure heb gehad.
Ik heb een week gewacht met naar de huisarts gaan tot het vocht wat was afgezakt, en eenmaal bij de huisarts en wat testjes te hebben gedaan werd ik weer naar huis gestuurd (er zou niks kapot zijn, alleen gekneusd of opgerekt)
Ik heb een poosje rustig aangedaan, en kon na verloop van tijd steeds meer.
Op een gegeven moment ben ik weer op de crossmotor gestapt en zou ik weer gaan rijden, maar ging de eerste ronde gelijk al mis.
Toen was het mij wel duidelijk dat er meer aan de hand was en heb ik een afspraak gemaakt voor een MRI en zo is het balletje gaan rollen.

  • HOE GING DE OPERATIE?

Uiteindelijk ben ik 5 juli 2019 pas geopereerd, een jaar later dus.

Het enige voordeel daarvan was dat ik de beenspieren flink heb kunnen trainen en sterk de operatie in ben gegaan. Dat was een voordeel voor de revalidatie, aangezien je spieren snel afnemen wanneer je een tijdje niks kunt/mag doen.

De operatie zelf is mij meegevallen maar de eerste 2 weken erna heb ik best veel pijn ervaren, en hiel ik lang vocht vast in de knie.

Maargoed, daar moet je even doorheen en vanaf het moment dat ik met de fysio kon gaan beginnen is alles stapje voor stapje beter geworden.

Ik ben geopereerd door Meijerink in Orthoradius en ben daar zeer over te spreken (vriendelijke man) en heb er maar “kleine” littekens aan overgehouden

  • HOE GING DE REVALIDATIE?

De revalidatie ging voorspoedig, in het begin hield ik dus wat meer vocht vast maar ik ben heel veel gaan fietsen en toen is dat vocht afgenomen.

Ik heb de revalidatie als prettig ervaren, leuke en goede begeleiding met veel kennis en ze doen het op een leuke manier.

Zelf ben ik behoorlijk sportief en dat heeft naar mijn mening ook erg in mijn voordeel gewerkt.

Zoals ik al zei heb ik heel veel gefietst en tweemaal in de week fysiotherapie/krachttring.

Ik heb nog even meegedaan aan het KROS-project (Knee Rehabilitation On Skates), dat houdt in skeeleren en schaatsen ter vervanging van krachttrainingen, maar daar haalde ik te weinig voldoening uit, ik hang liever in de gewichten.

Maar mocht je van schaatsen of skeeleren houden is het misschien wel wat voor jou.

  • WAT VOND JE HET ZWAARST? 

Het moeilijkst vond ik de eerste 2 weken na de operatie, en dat ik af en toe even op de rem gezet moest worden omdat ik teveel wou, soms is rust pakken wel even nodig.

Verder is de tijd omgevlogen als ik zo terugkijk, en ben ik erg blij de stap gezet te hebben om toch te opereren.

Ik beoefen mijn sport nu weer volop, met veel plezier en vol vertrouwen.

  • WAT IS JE ADVIES VOOR ANDEREN?

Gewoon goed luisteren naar wat de fysiotherapeut tegen je zegt, en je er op instellen dat je een jaar onder de pannen bent.

Ik zat na 9 maanden weer op de motor, die tijd ben je zeker wel kwijt, maar door hard te werken is dat wel mogelijk en wordt het beloond.

Ik zou Fitaal zeker aanraden! Leuke en geschikte mensen die gespecialiseerd zijn in dit soort letsels.

9 maanden buffelen en je zit boven je oude niveau

 

 

Matthijs Velkers (1992) scheurde zijn voorste kruisband, binnenste- en buitenste meniscus van zijn rechterknie tijdens een voetbalwedstrijd. Twee jaar later ook weer tijdens een voetbalwedstrijd scheurde Matthijs zijn voorste kruisband in zijn linkerknie, de buitenste meniscus lag dubbel en de binnenste knieband was net niet afgescheurd.

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Matthijs Velkers, woonachtig in Heerenveen en ik heb één passie in mijn leven: sporten. De sporten die ik voornamelijk beoefen zijn voetbal (V.V. Mildam) en kitesurfen.

Vier jaar geleden scheurde ik de voorste kruisband, binnenste- en buitenste meniscus van mijn rechterknie tijdens een voetbalwedstrijd. Na mijn operatie bij Bergman Clinics (destijds nog Medinova) in Arnhem kwam ik bij Fitaal voor mijn revalidatie. Gerard Broekema heeft mij zo goed als het hele revalidatietraject geholpen. Na ongeveer 6 maanden kon ik weer kitesurfen en na 10 maanden kon ik weer voetballen. Kitesurfen is een uitstekende sport om de spieren rondom de knie (bovenbenen, hamstrings, etc), de buik- en rugspieren te trainen

Vervolgens heb ik twee jaar zonder (veel) klachten kunnen sporten. Voetballen, kitesurfen, wakeboarden, fitnessen, hardlopen, squashen, ik kon het allemaal weer doen. Na mijn revalidatie heb ik wel een jaar nodig gehad om weer op hetzelfde voetbalniveau te komen.

Vorig jaar scheurde ik tijdens een voetbalwedstrijd door een ongelukkige samenloop van omstandigheden (niet fit, dag na Koningsdag en een slecht veld) de voorste kruisband van mijn linkerknie af. Verder lag de buitenste meniscus dubbel in mijn knie en mijn binnenste knieband (mediale band) was net niet volledig afgescheurd.

Uiteindelijk kon ik binnen een week worden geopereerd bij Bergman Clinics. Ik ben opnieuw naar Fitaal gegaan voor de revalidatie. Dit keer hebben Gerard Broekema en Wouter Buikema mij bijgestaan tijdens het revalidatietraject. Ik ben met veel motivatie het traject ingegaan. Gerard en Wouter hebben ingespeeld op deze motivatie en wisten mij dan ook tot het uiterste te pushen. Trainen, trainen en nog eens trainen.

Tijdens deze tweede revalidatie ben ik nog proefpersoon geweest voor een nieuwe techniek bij Fitaal. Dit heet Blood Flow Restriction Training, hierna ‘BFRT’. Ik kreeg om elk been een band die werd opgepompt om mijn bloedtoevoer af te knellen. Dit klinkt een beetje luguber, maar het doel is om de kleine aderen af te knellen zodat de spieren enkel nog zuurstof krijgen vanuit de slagader. Op deze manier ontstaat er een chemische reactie in de spier waardoor het lichaam een grotere hoeveelheid eiwitten (spierweefsel) aanmaakt. BFRT heeft mij enorm geholpen in de beginfase van het traject. Mijn spiergroei was enorm en uiteindelijk zat ik binnen een hele korte periode op een volledig herstel van mijn spieren. Qua spieren had ik misschien binnen 7 maanden wel weer kunnen voetballen, maar het biologische proces van het herstel van de nieuwe kruisband stond deze rentree nog in de weg. Uiteindelijk heb ik na 9 maanden weer één competitiewedstrijd kunnen spelen om vervolgens de rest van de competitie in rook op te zien gaan door de coronamaatregelen.

Ik wil Wouter Buikema en Gerard Broekema enorm bedanken voor de begeleiding, support en gezelligheid.

 

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.