Lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening van het vetweefsel in de benen, maar ook de armen kunnen aangedaan zijn. Het komt vrijwel alleen bij vrouwen voor en ontwikkelt zich tijdens of net na de puberteit, zwangerschap of menopauze.

Veelal wordt er bij lipoedeem gedacht aan zwelling ten gevolge van vocht, echter is dit niet het geval. Het betreft zwelling in de zin van toegenomen volume, ten gevolge van toename van vet. Het wordt gesuggereerd dat 60% wordt veroorzaakt door obesitas, 20% door lipoedeem en 20% door een combinatie van beide. De benen kunnen hierdoor gevoelig zijn en vertonen gemakkelijk blauwe plekken. Aangezien lipoedeem zonder obesitas ook tot een verhoogd BMI leidt, wordt bij veel vrouwen ten onrechte obesitas gediagnosticeerd.

Symptomen en behandeling

Vrouwen met lipoedeem hebben zware, vermoeide en pijnlijke benen. Een trap oplopen kost duidelijk meer moeite. Daarnaast kunnen de benen pijnlijk zijn bij aanraking en ontstaan er gemakkelijk blauwe plekken. In een later stadium kan er ook sprake zijn van lymfoedeem, maar dit is niet altijd het geval.
Naast de lichamelijke klachten kan het mentaal ook veel met je doen. Jarenlang diëten zonder resultaat en het stickertje obesitas opgeplakt krijgen, is iets waar veel vrouwen mee kampen.
Het is belangrijk dat er erkend wordt dat het een erfelijke aangeboren aandoening is. Naast een gezonde leefstijl is oefentherapie belangrijk om de benen te versterken. Als er sprake is van lymfoedeem is een therapeutische elastische kous zinvol.

Herkent u zich in bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om een oedeemfysiotherapeut te laten beoordelen of er sprake kan zijn van lipoedeem.

Wil je meer informatie over oedeemfysiotherapie of direct een afspraak maken? Vul het formulier in of bel met 0513 – 627 165.

Afspraak oedeemfysiotherapie

  • Geef hier eventuele voorkeur voor dag / tijdstip aan
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken