Lymfoedeem is een vochtophoping in het lichaam, doordat er een verstoring is in de aan- en/of afvoer van vocht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals medicijngebruik, veneuze insufficiëntie(disfunctie van de aderen) of ten gevolge van een operatie. Doordat het lymfesysteem een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem, kan vochtophoping zorgen voor een verhoogde kans op een ontsteking of huidafwijkingen. Niet altijd is het lymfoedeem duidelijk zichtbaar, maar symptomen zoals zware ledematen een strak/vermoeid gevoel en tintelingen kunnen wijzen op oedeem. Veel mensen ondervinden hier problemen van.
Secundair lymfoedeem houdt in dat de vochtophoping is ontstaan door secundaire oorzaken, zoals een operatie, bestraling, trombose, wondroos, orthopedisch letsel, veroudering van het vatenstelsel etc. Afhankelijk van de oorzaak van het oedeem kan er gekozen worden voor verschillende behandeltechnieken, zoals compressie, lymfedrainage, oefeningen en adviezen.
In tegenstelling tot secundair lymfoedeem is primair lymfoedeem aangeboren. Het oedeem kan bij de geboorte zichtbaar zijn, echter is dit niet altijd het geval. Jarenlang kan er gefunctioneerd worden zonder enig oedeem of klachten. Op den duur kan het lymfestelsel de belasting niet meer aan of er is een aanleiding, zoals een klein wondje of trauma, waardoor het lymfestelsel negatief wordt getriggerd. Hierdoor ontstaat er pas op latere leeftijd oedeem, terwijl het lymfestelsel het hele leven al verzwakt is geweest.
Waarbij secundair- en primair lymfoedeem te maken heeft met een defect in het lymfestelsel, heeft veneus oedeem te maken met het bloedvatenstelsel. Dit is een veelvoorkomend vorm van oedeem en is m.n. zichtbaar in de onderbenen. Er kunnen ook kleine of grote (spat)aderen zichtbaar zijn.
Lymfoedeem komt voor in verschillende stadia. In het eerste stadia is er nog geen oedeem zichtbaar, maar wel voelbaar aan de hand van de symptomen van zware ledematen een strak/vermoeid gevoel en tintelingen. In gevorderde stadia is het oedeem wat beter zichtbaar. Het begint vaak in de bovenarm of bovenbeen, wat zich later ontwikkelt naar de handen en voeten. Er kunnen dan striemen zichtbaar zijn of bepaalde kledingstukken en sieraden passen minder goed. Een test die gedaan kan worden is het indrukken van een vinger gedurende 20 seconden om te kijken of er een afdruk zichtbaar is. Onthoud dat voorkomen beter is dan genezen, dus wacht niet totdat het oedeem zichtbaar is.
Herkent u zich in bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om een oedeemfysiotherapeut te laten beoordelen of er sprake is van oedeem.
Een oedeemfysiotherapeut is de aangewezen persoon om te beoordelen of er een functieprobleem is in het vatenstelsel en of dit te maken heeft met uw klachten.
Wil je meer informatie over oedeemfysiotherapie of direct een afspraak maken? Vul het formulier in of bel met