Klachten in het bekkengebied komen niet alleen bij vrouwen voor maar ook bij mannen. Mannen zijn echter geneigd er minder aandacht aan te besteden. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle over de bekkenbodemspieren en de spieren in uw buik, lage rug en bekkenregio te herwinnen.
Meer vertrouwen door spiercontrole
De spieren in uw lage rug, buik en bekkenregio spelen een grote rol bij houding en beweging. De bekkenbodemspieren hebben een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Die spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms onmogelijk lijkt. De bekkenbodemspieren kunnen te gespannen zijn door bijvoorbeeld te lang uitstellen van het plassen, eerdere problemen in buik of bekken(bodem)gebied of een bepaalde levensstijl. De bekkenbodemspieren kunnen minder sterk zijn bij de oudere man of doordat er bijvoorbeeld verkeerd getild wordt tijdens het werk, langdurig en veelvuldig geperst wordt bij harde ontlasting, of door anale penetratie. Bekkenbodemspieren kunnen ook op de verkeerde manier en verkeerd tijdstip aanspannen, bijvoorbeeld door meepersen tijdens het plassen, waarbij de spieren aanspannen in plaats van ontspannen.
Symptomen van mannenproblemen
Pijnklachten in de bekken(bodem)regio:
Plasproblemen:
Ontlastingsproblemen:
Seksuele problemen:
Problemen na operaties:
Zet de stap naar genezing
Door te erkennen dat u last heeft van een probleem of klacht zoals hier beschreven, zet u de eerste stap op weg naar genezing.
De volgende stap is die van deskundige hulp vragen. Bij de aandoeningen zoals hierboven beschreven is de bekkenfysiotherapeut vaak de aangewezen persoon om u die hulp te bieden. Met gerichte adviezen en oefeningen zorgt de bekkenfysiotherapeut er samen met u voor dat uw bekkenregio weer probleemloos functioneert.
Wat de bekkenfysiotherapeut voor u kan betekenen
De bekkenfysiotherapeut helpt u met uw klacht(en) in de bekkenregio. Tijdens een uitgebreid vraaggesprek en bekkenfysiotherapeutisch onderzoek wordt uw situatie in kaart gebracht en wordt gezocht naar de mogelijke oorzaak van uw klacht.
Vaak wordt u daartoe gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Om gedegen onderzoek te doen kan gebruikgemaakt worden van inwendige onderzoeksmethoden, zoals palpatie (anaal) waarbij de bekkenfysiotherapeut voelt naar de spanning en de kracht van de bekkenbodemspieren. Met een EMG-meting kan eventueel de spierspanning van de bekkenbodem gemeten worden en daarmee kan de spierfunctie beoordeeld worden.
De bekkenfysiotherapeut:
o stelt een diagnose, formuleert samen met u de behandeldoelen en bespreekt het traject om die doelen te bereiken;
o leert u bij de behandeling de spieren rond het bekken te herkennen en goed te gebruiken, zodat de bekkenbodem en de omliggende spieren weer een samenwerkend geheel worden;
o geeft u huiswerkoefeningen, waarbij ook aandacht is voor ademhaling en ontspanning;
o geeft houdings- en bewegingsadviezen om de activiteiten van het dagelijks leven goed te kunnen uitvoeren;
o kan gebruikmaken van oefenhulpmiddelen of apparatuur om de activiteit van de bekkenbodemspieren zichtbaar te maken en eventueel te behandelen.
o kan u helpen de controle te (her)krijgen tijdens de vulling van blaas en darmen; · geeft u tijdens de behandelingen individuele en voor u op maat gemaakte begeleiding;
o besteedt veel aandacht aan voorlichting en preventie.
De specialisten van bekkenfysiotherapie (Lisette, Mirjam, Sandra en Nynke) kunnen je helpen als je problemen hebt in: De lage rug Buik Bekken en bekkenbodem 𝗪𝗮𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗯𝗲𝗸𝗸𝗲𝗻𝗯𝗼𝗱𝗲𝗺𝘀𝗽𝗶𝗲𝗿𝗲𝗻? Deze spieren liggen onder in het bekken en hebben o.a. de functie: Steun geven aan de buikorganen zoals, blaas, baarmoeder en endeldarm Opvangen van buikdruk bijvoorbeeld bij hoesten, […]