Matthijs Velkers

matthijs

Matthijs Velkers (1992) scheurde in 2016 zijn voorste kruisband, binnenste- en buitenste meniscus van zijn rechterknie tijdens een voetbalwedstrijd.
Twee jaar later ook weer tijdens een voetbalwedstrijd scheurde Matthijs zijn voorste kruisband in zijn linkerknie, de buitenste meniscus lag dubbel en de binnenste knieband was net niet afgescheurd.

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Matthijs Velkers, woonachtig in Heerenveen en ik heb één passie in mijn leven: sporten. De sporten die ik voornamelijk beoefen zijn voetbal (V.V. Mildam) en kitesurfen.

Vier jaar geleden scheurde ik de voorste kruisband, binnenste- en buitenste meniscus van mijn rechterknie tijdens een voetbalwedstrijd. Na mijn operatie bij Bergman Clinics (destijds nog Medinova) in Arnhem kwam ik bij TIGRA voor mijn revalidatie. Gerard Broekema heeft mij zo goed als het hele revalidatietraject geholpen. Na ongeveer 6 maanden kon ik weer kitesurfen en na 10 maanden kon ik weer voetballen. Kitesurfen is een uitstekende sport om de spieren rondom de knie (bovenbenen, hamstrings, etc), de buik- en rugspieren te trainen

Vervolgens heb ik twee jaar zonder (veel) klachten kunnen sporten. Voetballen, kitesurfen, wakeboarden, fitnessen, hardlopen, squashen, ik kon het allemaal weer doen. Na mijn revalidatie heb ik wel een jaar nodig gehad om weer op hetzelfde voetbalniveau te komen.

Vorig jaar scheurde ik tijdens een voetbalwedstrijd door een ongelukkige samenloop van omstandigheden (niet fit, dag na Koningsdag en een slecht veld) de voorste kruisband van mijn linkerknie af. Verder lag de buitenste meniscus dubbel in mijn knie en mijn binnenste knieband (mediale band) was net niet volledig afgescheurd.

Uiteindelijk kon ik binnen een week worden geopereerd bij Bergman Clinics. Ik ben opnieuw naar TIGRA gegaan voor de revalidatie. Dit keer hebben Gerard Broekema en Wouter Buikema mij bijgestaan tijdens het revalidatietraject. Ik ben met veel motivatie het traject ingegaan. Gerard en Wouter hebben ingespeeld op deze motivatie en wisten mij dan ook tot het uiterste te pushen. Trainen, trainen en nog eens trainen.

Tijdens deze tweede revalidatie ben ik nog proefpersoon geweest voor een nieuwe techniek bij TIGRA. Dit heet Blood Flow Restriction Training, hierna ‘BFRT’. Ik kreeg om elk been een band die werd opgepompt om mijn bloedtoevoer af te knellen. Dit klinkt een beetje luguber, maar het doel is om de kleine aderen af te knellen zodat de spieren enkel nog zuurstof krijgen vanuit de slagader. Op deze manier ontstaat er een chemische reactie in de spier waardoor het lichaam een grotere hoeveelheid eiwitten (spierweefsel) aanmaakt. BFRT heeft mij enorm geholpen in de beginfase van het traject. Mijn spiergroei was enorm en uiteindelijk zat ik binnen een hele korte periode op een volledig herstel van mijn spieren. Qua spieren had ik misschien binnen 7 maanden wel weer kunnen voetballen, maar het biologische proces van het herstel van de nieuwe kruisband stond deze rentree nog in de weg. Uiteindelijk heb ik na 9 maanden weer één competitiewedstrijd kunnen spelen om vervolgens de rest van de competitie in rook op te zien gaan door de coronamaatregelen.

Ik wil Wouter Buikema en Gerard Broekema enorm bedanken voor de begeleiding, support en gezelligheid.