Heeft u etalagebenen? Looptherapie biedt verlichting!

Als we jong zijn staan we er nog niet zo bij stil, maar etalagebenen, officieel claudicatio intermittens, is een aandoening die we allemaal kunnen krijgen naarmate we ouder worden. We schreven al over het ontstaan hiervan, maar wat moet je doen bij etalagebenen?

Om te beginnen bij het begin ontstaat de pijn bij etalagebenen als een gevolg van een vernauwing of afsluiting van de slagader in het been. Hierdoor neemt de bloedstroom bij inspanning onvoldoende toe wat tot gevolg heeft dat er een zuurstoftekort ontstaat in de spieren en de spieren verzuren of krampen tijdens inspanning.

Gevolgen

Etalagebenen hebben tot gevolg dat er pijn in de beenspieren bij inspannigen optreed. Deze pijn zal na circa 10 minuten rust verdwijnen, maar bij nieuwe inspanningen direct weer optreden. De gevolgen van de pijn zijn een beperkte loopafstand, verminderd uithoudingsvermogen, verminderde spierkracht in de benen en een verminderd evenwicht met hogere kans op valneigingen. Om de pijn te verminderen zijn er drie behandelmethodes: looptherapie, dotteren of een operatie.

Behandelmethode 1: Looptherapie

Wanneer de aandoening etalagebenen is geconstateerd door een huisarts of specialist zal er, afhankelijk van de fase van de aandoening, als eerste een doorverwijzing naar looptherapie bij een gecertificeerde fysiotherapeut volgen. Samen met de fysiotherapeut wordt er een behandelplan opgesteld om ervoor te zorgen dat u weer langere afstanden pijnvrij kunt lopen. De duur van de etalagebenen therapie is afhankelijk van het stadium waarin de aandoening etalagebenen zich bevindt. Door regelmatig te lopen op eigen tempo worden de kleine bloedvaten gestimuleerd en komt er meer zuurstofrijk bloed in de benen. Hierdoor kunnen er steeds langere afstanden pijnvrij gelopen worden. Het zelfstandig uitvoeren van looptherapie levert in veel gevallen niet hetzelfde resultaat op als het uitvoeren van looptherapie bij een gecertificeerde fysiotherapeut. Het gaat namelijk niet alleen om het lopen zelf, maar ook om de houding, een gezonde levensstijl en het uithoudingsvermogen. Een fysiotherapeut biedt ook op het gebied van deze facetten ondersteuning.

Behandelmethode 2: Dotteren

Mocht blijken dat looptherapie onvoldoende resultaat oplevert, dan kan dotteren als behandelmethode worden toegepast. Dotteren is geschikt voor korte en op zichzelf staande vernauwingen in de ader en is in tegenstelling tot een operatie minder belastend. De behandeling heeft namelijk een kortere opnameduur en herstelperiode.

Behandelmethode 3: Operatie

Een operatie wordt alleen toegepast als de klachten, gezien de leeftijd, levensstijl en/of beroep als onacceptabel of beperkend wordt ervaren, bij lange of meerdere vernauwingen over een langere afstand van een ader. Deze behandelmethode heeft een langere opnameduur en herstelperiode nodig dan dotteren.

ClaudicatioNet

Om de pijn bij etalagebenen te bestrijden zal looptherapie in veel gevallen de eerste stap zijn. ClaudicatioNet is een landelijk netwerk voor looptherapie waar fysiopraktijken zich bij aan kunnen sluiten. Het volgen van looptherapie bij een aangesloten fysiopraktijk van ClaudicatioNet verzekerd u niet alleen van een gecertificeerde fysiotherapeut, maar ook van een vergoeding vanuit de basisverzekering.

TIGRA Fysiotherapie Heerenveen is aangesloten bij ClaudicatioNet en begeleidt diverse cliënten met etalagebenen. Wilt u meer informatie over onze looptrainingen? Neem dan contact met ons!

©

Meer artikelen

Nieuws | 18 mei 2022

GEZOCHT… (STARTENDE) FYSIOTHERAPEUT AAN HUIS

Soms is een patiënt niet in staat om naar onze praktijk te komen. Ga jij bij ze langs? We zien jouw motivatie + cv ️graag tegemoet via g.broekema@tigraheerenveen.nl.

Lees verder

Nieuws | 16 mei 2022

Vacature: Arbeidsfysiotherapeut (io) Fysiotherapeut met affiniteit Arbeid & Gezondheid

TIGRA Heerenveen is op zoek naar een Adviseur Arbeid & Gezondheid / Arbeidsfysiotherapeut voor 24-32 uur per week. Bekijk hier de vacature.  

Lees verder

Nieuws | 15 mei 2022

BEN JIJ OF KEN JIJ EEN FYSIOTHERAPEUT CHRONISCHE PIJN

  Ben jij de fysiotherapeut die het fascinerend vindt om te ontdekken waar het in de verschillende systemen misgaat en vind je het leuk om samen met de patiënt te onderzoeken welke knelpunten er aanwezig zijn, dan hebben wij een ontzettend leuke functie voor jou. In een nauwe samenwerking met onze psychosomatisch fysiotherapeut willen we deze zorg […]

Lees verder

Meer artikelen

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken