Roken, grootste risicofactor etalagebenen!

Etalagebenen, ook wel claudicatio intermittens genoemd, is een aandoening die we allemaal kunnen krijgen naarmate we ouder worden. Naast het ouder worden zijn er een aantal factoren die het risico op etalagebenen verhogen. Welke factoren dat zijn en hoe u ze kunt voorkomen leest u hier.

Ieder jaar komen er zo’n 25.000 nieuwe patiënten met de diagnose etalagebenen bij. Zodra de leeftijdscategorie 55-plus wordt bereikt is er een verhoogde kans op etalagebenen. Geslacht speelt daarentegen geen rol, zowel mannen als vrouwen hebben evenveel kans op deze aandoening. Risicofactoren die wel van grote invloed op de aandoening zijn, zijn roken, overgewicht, een hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en diabetes.

Roken risicofactor nummer 1

De risicofactor die de kans op etalagebenen enorm verhoogd is roken. Per jaar zijn er 3.000 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten als gevolg van roken. De impact van de werkzame stoffen in tabak op ons lichaam is groot. Tabak bestaat uit nicotine, koolmonoxide en diverse tabak deeltjes. Ieder heeft zijn eigen uitwerking op het menselijk lichaam. Zo verhoogt nicotine de hartslag en bloeddruk wat ervoor zorgt dat de bloedvatwanden beschadigt raken. Verdringt koolmonoxide zuurstof in het bloed wat nodig is tijdens inspanningen en beschadigen de diverse tabak deeltjes de vaatwand en laten de deeltjes het bloed sneller stollen wat het beschadigingsproces aan de wanden versneld. Deze drie factoren kunnen slagaderverkalking veroorzaken wat uiteindelijk claudicatio intermittens, ofwel etalagebenen tot gevolg kan hebben. Tevens is de kans op een hartinfarct of beroerte groot. Dit komt doordat roken een verminderde pompfunctie van het hart, verwijde slagaders en vaatproblemen in armen, benen of voeten veroorzaakt.

Overgewicht

Naast roken is ook overgewicht een grote risicofactor voor de aandoening etalagebenen. Overgewicht vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes. Ook zijn deze risico’s van overgewicht op zichzelf staande risicofactoren voor etalagebenen. Een gezonde leefstijl en regelmatig bewegen kan deze risicofactoren verminderen. Bekijk onze beweegprogramma’s om overgewicht te voorkomen of aan te pakken.

Hoog cholesterolgehalte

In het dagelijks leven hebben we cholesterol nodig om te kunnen leven, het is namelijk een bouwstof voor onze hormonen. Een te hoog cholesterolgehalte is daarentegen gevaarlijk en kan leiden tot slagaderverkalking, wat etalagebenen tot gevolg kan hebben. Onze lever maakt zelf cholesterol aan en we halen een deel van de cholesterol uit onze dagelijkse voeding. Het eten van veel verzadigd vet, overgewicht of een traag werkende schildklier kan leiden tot een hoog cholesterolgehalte. Met een bloedonderzoek kan achterhaald worden of het cholesterolgehalte te hoog is. Het verlagen van cholesterolgehalte kan door gezond te eten, voldoende te bewegen en niet te roken (of te stoppen met roken).

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk ontstaat doordat het hart het bloed te hard in de bloedvaten pompt. Wanneer dit te lang aanhoudt veroorzaakt dit schade aan de wanden van de slagaders, waardoor slagaderverkalking kan optreden. Heb je last van hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, braken, kortademigheid, rusteloosheid of wazig zien? De kans is groot dat er dan sprake is van een hoge bloeddruk. Met een gezonde levensstijl, niet roken en het leren omgaan met stress en spanning kan een hoge bloeddruk verlaagd worden.

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, ontstaat wanneer het suikergehalte in het bloed te hoog blijft. Normaliter zal het bloedsuikergehalte twee uur na een koolhydraatrijke maaltijd dalen, bij diabetes gebeurd dit niet. De alvleesklier maakt onvoldoende insuline aan waardoor het glucoselevel in het bloed te hoog blijft. Met een gezonde levensstijl en eventuele medicatie kan het bloedsuikerspiegellevel op peil worden gehouden. Een gevolg van diabetes is dat de bloedvaten dikker en stugger worden, de vetten in het bloed blijven namelijk gemakkelijker kleven aan de bloedvatwand. Hierdoor kan aderverkalking ontstaan, wat ook weer etalagebenen tot gevolg kan hebben.

Behoort u tot één van de risicogroepen of wilt u dit graag voorkomen? TIGRA Fysiotherapie Heerenveen is ook gespecialiseerd in leefstijl coaching en begeleidt u graag in een gezonde levensstijl of stoppen met roken. Wilt u hierover meer informatie, neem dan gerust contact met ons op!

©

Meer artikelen

Nieuws | 2 maart 2023

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben jij fysiotherapeut en wil jij met iets nieuws beginnen, bekijk dan direct onze vacature (s)! Solliciteer en maak  deel uit van ons team van specialisten. Vacature Fysiotherapeut Ouderenzorg Vacature Fysiotherapeut aan Huis Vacature: Bedrijfs- of Arbeidsfysiotherapeut (of fysiotherapeut met deze ambitie)

Lees verder

Nieuws | 14 februari 2023

Cursus Balans & Stabiliteit

TIGRA Heerenveen biedt opnieuw de bekende cursus balans en stabiliteitstraining aan gegeven door Chris Groothoff. Een cursus met een visie die in verschillende domeinen van de fysiotherapie zijn toepassing vindt. 𝔼𝕣 𝕫𝕚𝕛𝕟 𝟜𝟛 𝕡𝕦𝕟𝕥𝕖𝕟 𝕥𝕠𝕖𝕘𝕖𝕜𝕖𝕟𝕕 𝕕𝕠𝕠𝕣 𝕕𝕖 𝕒𝕔𝕔𝕣𝕖𝕕𝕚𝕥𝕒𝕥𝕚𝕖𝕔𝕠𝕞𝕞𝕚𝕤𝕤𝕚𝕖 𝕧𝕒𝕟 𝕙𝕖𝕥 𝕂𝕨𝕒𝕝𝕚𝕥𝕖𝕚𝕥𝕤𝕙𝕦𝕚𝕤 𝔽𝕪𝕤𝕚𝕠𝕥𝕙𝕖𝕣𝕒𝕡𝕚𝕖. 4- daagse cursus balans en stabiliteitstraining Heerenveen: woensdag 26 april, 17 mei, 31 mei […]

Lees verder

Nieuws | 1 februari 2023

Vacature: Bedrijfs- of Arbeidsfysiotherapeut (of fysiotherapeut met deze ambitie)

TIGRA Heerenveen is op zoek naar een Bedrijfs- of Arbeidsfysiotherapeut (of fysiotherapeut met deze ambitie) voor 24-32 uur per week. Bekijk hier de vacature.  

Lees verder

Meer artikelen

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken