Vijf stappen naar duurzame inzetbaarheid

In de dagelijkse praktijk komen we veel verschillende bedrijven tegen. Verschillend in branche, werkzaamheden, aansturing, maar ook verschillend in visie en ambitieniveau. Juist deze verschillen intrigeren ons. Wat zijn de keuzes die aan een bepaalde visie ten grondslag liggen? Wat heb je nodig om je ambitie waar te maken?

Meestal gaan deze gesprekken over een hoogwaardig product, een nieuwe functionaliteit of een dienstverlening verzadigd van service. Maar wat is het verhaal achter deze ambities? Hoe zorg je ervoor dat je de lat hoog kunt blijven leggen bij de medewerkers die dit product of dienst moeten ontwikkelen, fabriceren of uitvoeren? Of met andere woorden; op welke manier krijg je alle medewerkers betrokken bij je plannen en ambities?

Op dat moment stokt het gesprek vaak even. Aan de andere kant van de tafel horen we gesprekspartners nadenken, zich realiserend dat de complexiteit van dit vraagstuk hoog is. Immers, een visie op papier is wat anders dan de dagelijkse praktijk. Om handvatten te bieden aan de ambitieuze ondernemer of HRM’er werk ik een stappenplan door, een stappenplan naar health control.

Duurzame inzetbaarheid: 5 stappen naar Health control

In dit plan worden een vijftal logische stappen doorlopen, die samen een analyse maken van organisatorische en individuele aspecten die van invloed zijn op duurzame inzetbaarheid. Deze uitgebreide analyse zal worden aangevuld met een onderbouwing van de rendementsperspectieven en een interventiekaart, specifiek op maat gemaakt voor het bedrijf.  Er zal aandacht zijn voor de menselijke aspecten, financiële aspecten, maar bovenal wordt er gekeken naar productiviteit, continuïteit en inzetbaarheid. De aandacht voor het continu monitoren en verbeteren van het individuele werkvermogen zal logischerwijs zorgen voor een hoger werkvermogen van de organisatie en daarmee een betere productiviteit.  Gericht inzetten van interventies, monitoring van de ingezette acties,  signaleren en anticiperen op trends zijn onderdeel van de health control cyclus. Zou het niet logisch zijn om naast de welbekende financial controller ook je inzetbaarheid te borgen middels een health controller?

Het gesprek lijkt eenzelfde enthousiaste wending te krijgen als toen we spraken over de ambities van het bedrijf. De gesprekspartner ziet de verbanden en het feit dat een gestructureerd plan voor duurzame inzetbaarheid onlosmakelijk verbonden is met de visie en bedrijfsambities. Krijg je het als organisatie voor elkaar om je gezondheidsbeleid te laten vertrekken vanuit een  gedegen analyse, de cyclus kunt doorlopen met bestaande of aanvullende interventies en weet je dit in de laatste stap op een goede manier te borgen en gericht bij te sturen waar nodig? Dan heb je een reuzenstap gemaakt richting duurzame inzetbaarheid van je medewerkers en daarmee richting de ambitieuze doelstellingen van je bedrijf!

Wil je weten wat TIGRA voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met onze collega’s van TIGRA Arbeid & Gezondheid.

©

Meer artikelen

Nieuws | 11 december 2017

TIGRA Fysiotherapie Heerenveen op nieuw als PLUS gecertificeerd!

Maandag 11 december is er in onze praktijk een gecombineerde visitatie en effectiviteitsaudit uitgevoerd door een extern auditbureau. Na een uitgebreide toetsing van beleid, interne werkprotocollen en dossiervorming zijn we wederom voor twee jaar gecertificeerd als PLUS praktijk. Een pluim voor alle medewerkers van TIGRA Fysiotherapie die in de dagelijkse werkzaamheden niet alleen garant staan […]

Lees verder

Nieuws | 12 oktober 2017

Je slaapgedrag meten met SlaapID sensor

Voor we in slaap vallen rollen we ons in onze favoriete slaaphouding. Maar wist je dat je favoriete slaaphouding misschien wel voor fysieke klachten zorgt? Van de Nederlandse bevolking slaapt 40% ’s nachts in een belastende houding. Om te ondervinden of de slaaphouding belastend is en fysieke klachten veroorzaakt kunnen we nu in samenwerking met SlaapFysio het slaapgedrag […]

Lees verder

Nieuws | 6 oktober 2017

5 tips om rugpijn te voorkomen!

Rugpijn is een veel voorkomende klacht, we geven je daarom 5 tips om rugpijn te voorkomen. Houdt de rugpijn langer aan? Loop er niet te lang mee door, met de juiste behandeling helpen we je van je klachten af!

Lees verder

Meer artikelen

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken