Wat veroorzaakt etalagebenen?

Vorige week schreven wij over de vergoeding van de 37 behandelingen claudicatio intermittens Fontaine 2. Deze behandelingen bestaan uit gesuperviseerde looptherapie (GTL), onder begeleiding van een gecertificeerde fysiotherapeut. Maar, wat is claudicatio intermittens (etalagebenen) nou eigenlijk en hoe wordt het veroorzaakt? In dit artikel geven wij daar antwoord op!

Claudicatio intermittens is letterlijk vertaald ‘hinken met tussenpozen’. In de volksmond noemen we het ook wel etalagebenen. Deze benaming is ontstaan doordat patiënten met deze aandoening tijdens het lopen vaker stoppen omdat ze pijn ervaren. Om het aantal stilstaande momenten te verbloemen staan patiënten daarom vaak stil bij etalages.

Oorzaak etalagebenen
Etalagebenen ontstaat als gevolg van een vernauwing of afsluiting van de slagader in de benen. Hierdoor neemt de bloedstroom onvoldoende toe bij inspanning, zoals lopen, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Door het zuurstoftekort verzuren de spieren en ontstaan er spierkrampen tijdens het lopen, wat pijn veroorzaakt.

Slagaderverkalking is onderdeel van het verouderingsproces en komt bij iedere mens voor. De elasticiteit, stugheid en dikte van de bloedvaten wordt naarmate we ouder worden minder. Dit samen met het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk in de bloedbaan zorgt voor beschadiging en vernauwing in de slagader. Wanneer deze vernauwing groter wordt ontstaat er een zogenaamde stenose. Bij een stenose kan er minder bloed door de slagader stromen en kunnen er, door de vernauwing en beschadiging, stolsel vormen. Deze stolsels kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat een bloedvat volledig wordt afgesloten.

Symptomen van etalagebenen
Etalagebenen is een aandoening die langzaamaan verergerd. De eerste symptomen zijn pijn in de beenspieren (bil, dijbeen, kuit) tijdens inspanningen als lopen, rennen of traplopen. Wanneer het lichaam zich inspant vraagt het om een hogere energietoevoer, waar een snellere toevoer van zuurstofrijk bloed voor nodig is. Wanneer een slagader vernauwd is wordt er onvoldoende zuurstofrijk bloed toegevoerd waardoor er pijnlijke krampen in het been ontstaan. Naast de pijn zijn ook koude voeten, verlies van haar op voeten en tenen, een droge schilferende huid en/of verdikte teennagels gepaard met een schimmelinfectie symptomen van claudicatio intermittens.

Herkent u deze symptomen? Maak dan een afspraak met uw dokter of specialist.

Looptherapie
Looptherapie biedt cliënten met etalagebenen veel verlichting. TIGRA Fysiotherapie Heerenveen is aangesloten bij ClaudicatioNet, waardoor u de eerste 37 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed kan krijgen.

Wilt u meer informatie over de looptherapie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0513 – 627 165.

©

Meer artikelen

Nieuws | 2 maart 2023

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben jij fysiotherapeut en wil jij met iets nieuws beginnen, bekijk dan direct onze vacature (s)! Solliciteer en maak  deel uit van ons team van specialisten. Vacature Fysiotherapeut Ouderenzorg Vacature Fysiotherapeut aan Huis Vacature: Bedrijfs- of Arbeidsfysiotherapeut (of fysiotherapeut met deze ambitie)

Lees verder

Nieuws | 14 februari 2023

Cursus Balans & Stabiliteit

TIGRA Heerenveen biedt opnieuw de bekende cursus balans en stabiliteitstraining aan gegeven door Chris Groothoff. Een cursus met een visie die in verschillende domeinen van de fysiotherapie zijn toepassing vindt. 𝔼𝕣 𝕫𝕚𝕛𝕟 𝟜𝟛 𝕡𝕦𝕟𝕥𝕖𝕟 𝕥𝕠𝕖𝕘𝕖𝕜𝕖𝕟𝕕 𝕕𝕠𝕠𝕣 𝕕𝕖 𝕒𝕔𝕔𝕣𝕖𝕕𝕚𝕥𝕒𝕥𝕚𝕖𝕔𝕠𝕞𝕞𝕚𝕤𝕤𝕚𝕖 𝕧𝕒𝕟 𝕙𝕖𝕥 𝕂𝕨𝕒𝕝𝕚𝕥𝕖𝕚𝕥𝕤𝕙𝕦𝕚𝕤 𝔽𝕪𝕤𝕚𝕠𝕥𝕙𝕖𝕣𝕒𝕡𝕚𝕖. 4- daagse cursus balans en stabiliteitstraining Heerenveen: woensdag 26 april, 17 mei, 31 mei […]

Lees verder

Nieuws | 1 februari 2023

Vacature: Bedrijfs- of Arbeidsfysiotherapeut (of fysiotherapeut met deze ambitie)

TIGRA Heerenveen is op zoek naar een Bedrijfs- of Arbeidsfysiotherapeut (of fysiotherapeut met deze ambitie) voor 24-32 uur per week. Bekijk hier de vacature.  

Lees verder

Meer artikelen

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken