Wat veroorzaakt etalagebenen?

Vorige week schreven wij over de vergoeding van de 37 behandelingen claudicatio intermittens Fontaine 2. Deze behandelingen bestaan uit gesuperviseerde looptherapie (GTL), onder begeleiding van een gecertificeerde fysiotherapeut. Maar, wat is claudicatio intermittens (etalagebenen) nou eigenlijk en hoe wordt het veroorzaakt? In dit artikel geven wij daar antwoord op!

Claudicatio intermittens is letterlijk vertaald ‘hinken met tussenpozen’. In de volksmond noemen we het ook wel etalagebenen. Deze benaming is ontstaan doordat patiënten met deze aandoening tijdens het lopen vaker stoppen omdat ze pijn ervaren. Om het aantal stilstaande momenten te verbloemen staan patiënten daarom vaak stil bij etalages.

Oorzaak etalagebenen
Etalagebenen ontstaat als gevolg van een vernauwing of afsluiting van de slagader in de benen. Hierdoor neemt de bloedstroom onvoldoende toe bij inspanning, zoals lopen, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Door het zuurstoftekort verzuren de spieren en ontstaan er spierkrampen tijdens het lopen, wat pijn veroorzaakt.

Slagaderverkalking is onderdeel van het verouderingsproces en komt bij iedere mens voor. De elasticiteit, stugheid en dikte van de bloedvaten wordt naarmate we ouder worden minder. Dit samen met het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk in de bloedbaan zorgt voor beschadiging en vernauwing in de slagader. Wanneer deze vernauwing groter wordt ontstaat er een zogenaamde stenose. Bij een stenose kan er minder bloed door de slagader stromen en kunnen er, door de vernauwing en beschadiging, stolsel vormen. Deze stolsels kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat een bloedvat volledig wordt afgesloten.

Symptomen van etalagebenen
Etalagebenen is een aandoening die langzaamaan verergerd. De eerste symptomen zijn pijn in de beenspieren (bil, dijbeen, kuit) tijdens inspanningen als lopen, rennen of traplopen. Wanneer het lichaam zich inspant vraagt het om een hogere energietoevoer, waar een snellere toevoer van zuurstofrijk bloed voor nodig is. Wanneer een slagader vernauwd is wordt er onvoldoende zuurstofrijk bloed toegevoerd waardoor er pijnlijke krampen in het been ontstaan. Naast de pijn zijn ook koude voeten, verlies van haar op voeten en tenen, een droge schilferende huid en/of verdikte teennagels gepaard met een schimmelinfectie symptomen van claudicatio intermittens.

Herkent u deze symptomen? Maak dan een afspraak met uw dokter of specialist.

Looptherapie
Looptherapie biedt cliënten met etalagebenen veel verlichting. TIGRA Fysiotherapie Heerenveen is aangesloten bij ClaudicatioNet, waardoor u de eerste 37 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed kan krijgen.

Wilt u meer informatie over de looptherapie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0513 – 627 165.

©

Meer artikelen

Nieuws | 11 december 2017

TIGRA Fysiotherapie Heerenveen op nieuw als PLUS gecertificeerd!

Maandag 11 december is er in onze praktijk een gecombineerde visitatie en effectiviteitsaudit uitgevoerd door een extern auditbureau. Na een uitgebreide toetsing van beleid, interne werkprotocollen en dossiervorming zijn we wederom voor twee jaar gecertificeerd als PLUS praktijk. Een pluim voor alle medewerkers van TIGRA Fysiotherapie die in de dagelijkse werkzaamheden niet alleen garant staan […]

Lees verder

Nieuws | 12 oktober 2017

Je slaapgedrag meten met SlaapID sensor

Voor we in slaap vallen rollen we ons in onze favoriete slaaphouding. Maar wist je dat je favoriete slaaphouding misschien wel voor fysieke klachten zorgt? Van de Nederlandse bevolking slaapt 40% ’s nachts in een belastende houding. Om te ondervinden of de slaaphouding belastend is en fysieke klachten veroorzaakt kunnen we nu in samenwerking met SlaapFysio het slaapgedrag […]

Lees verder

Nieuws | 6 oktober 2017

5 tips om rugpijn te voorkomen!

Rugpijn is een veel voorkomende klacht, we geven je daarom 5 tips om rugpijn te voorkomen. Houdt de rugpijn langer aan? Loop er niet te lang mee door, met de juiste behandeling helpen we je van je klachten af!

Lees verder

Meer artikelen

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken