Wat veroorzaakt etalagebenen?

Vorige week schreven wij over de vergoeding van de 37 behandelingen claudicatio intermittens Fontaine 2. Deze behandelingen bestaan uit gesuperviseerde looptherapie (GTL), onder begeleiding van een gecertificeerde fysiotherapeut. Maar, wat is claudicatio intermittens (etalagebenen) nou eigenlijk en hoe wordt het veroorzaakt? In dit artikel geven wij daar antwoord op!

Claudicatio intermittens is letterlijk vertaald ‘hinken met tussenpozen’. In de volksmond noemen we het ook wel etalagebenen. Deze benaming is ontstaan doordat patiënten met deze aandoening tijdens het lopen vaker stoppen omdat ze pijn ervaren. Om het aantal stilstaande momenten te verbloemen staan patiënten daarom vaak stil bij etalages.

Oorzaak etalagebenen
Etalagebenen ontstaat als gevolg van een vernauwing of afsluiting van de slagader in de benen. Hierdoor neemt de bloedstroom onvoldoende toe bij inspanning, zoals lopen, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Door het zuurstoftekort verzuren de spieren en ontstaan er spierkrampen tijdens het lopen, wat pijn veroorzaakt.

Slagaderverkalking is onderdeel van het verouderingsproces en komt bij iedere mens voor. De elasticiteit, stugheid en dikte van de bloedvaten wordt naarmate we ouder worden minder. Dit samen met het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk in de bloedbaan zorgt voor beschadiging en vernauwing in de slagader. Wanneer deze vernauwing groter wordt ontstaat er een zogenaamde stenose. Bij een stenose kan er minder bloed door de slagader stromen en kunnen er, door de vernauwing en beschadiging, stolsel vormen. Deze stolsels kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat een bloedvat volledig wordt afgesloten.

Symptomen van etalagebenen
Etalagebenen is een aandoening die langzaamaan verergerd. De eerste symptomen zijn pijn in de beenspieren (bil, dijbeen, kuit) tijdens inspanningen als lopen, rennen of traplopen. Wanneer het lichaam zich inspant vraagt het om een hogere energietoevoer, waar een snellere toevoer van zuurstofrijk bloed voor nodig is. Wanneer een slagader vernauwd is wordt er onvoldoende zuurstofrijk bloed toegevoerd waardoor er pijnlijke krampen in het been ontstaan. Naast de pijn zijn ook koude voeten, verlies van haar op voeten en tenen, een droge schilferende huid en/of verdikte teennagels gepaard met een schimmelinfectie symptomen van claudicatio intermittens.

Herkent u deze symptomen? Maak dan een afspraak met uw dokter of specialist.

Looptherapie
Looptherapie biedt cliënten met etalagebenen veel verlichting. TIGRA Fysiotherapie Heerenveen is aangesloten bij ClaudicatioNet, waardoor u de eerste 37 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed kan krijgen.

Wilt u meer informatie over de looptherapie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0513 – 627 165.

©

Meer artikelen

Nieuws | 18 mei 2022

GEZOCHT… (STARTENDE) FYSIOTHERAPEUT AAN HUIS

Soms is een patiënt niet in staat om naar onze praktijk te komen. Ga jij bij ze langs? We zien jouw motivatie + cv ️graag tegemoet via g.broekema@tigraheerenveen.nl.

Lees verder

Nieuws | 16 mei 2022

Vacature: Arbeidsfysiotherapeut (io) Fysiotherapeut met affiniteit Arbeid & Gezondheid

TIGRA Heerenveen is op zoek naar een Adviseur Arbeid & Gezondheid / Arbeidsfysiotherapeut voor 24-32 uur per week. Bekijk hier de vacature.  

Lees verder

Nieuws | 15 mei 2022

BEN JIJ OF KEN JIJ EEN FYSIOTHERAPEUT CHRONISCHE PIJN

  Ben jij de fysiotherapeut die het fascinerend vindt om te ontdekken waar het in de verschillende systemen misgaat en vind je het leuk om samen met de patiënt te onderzoeken welke knelpunten er aanwezig zijn, dan hebben wij een ontzettend leuke functie voor jou. In een nauwe samenwerking met onze psychosomatisch fysiotherapeut willen we deze zorg […]

Lees verder

Meer artikelen

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken