Samenwerking in kruisbandrevalidatie

REVALIDEREN OP ROLLETJES EN GLIJDEND HERSTELLEN VAN EEN VOORSTE KRUISBAND OPERATIE!

Om beter en sneller te herstellen na een voorste kruisband operatie is door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een nieuw revalidatieschema ontwikkeld. In samenwerking met Innovatielab Thialf, Tjongerschans Ziekenhuis Heerenveen, Orthoradius, Thialf, Sportstad Heerenveen en TIGRA Heerenveen Fysiotherapie zijn de eerste deelnemers inmiddels begonnen met het revalidatieschema. 

Een gescheurde voorste kruisband is een vervelende blessure voor een sporter. Gelukkig heeft niet iedereen een operatie nodig om een stabiele knie te krijgen. Mocht dit echter wel aan de orde zijn, zit daar een lange revalidatie aan vast. Pas na 9 tot 12 maanden kan men pas weer terugkeren op het sportveld. Slechts de helft van de patiënten na een voorste kruisbandoperatie keert terug op zijn oude sportniveau .

Dat moet beter en sneller kunnen dachten professor Ron Diercks, hoogleraar sportgeneeskunde en orthopedisch chirurg bij het UMCG, en Inge Stoter, manager van Innovatielab Thialf. De afdeling Orthopedie en Fysiotherapie  van het UMCG hebben daarom een nieuw revalidatieschema ontwikkeld. Schaatsen en skeeleren zijn daarbij onderdeel van de revalidatie.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek is gebleken dat niet alleen bovenbeenspieren maar ook de kuit-, rug- en buikspieren erg belangrijk zijn voor een goed herstel na een voorste kruisbandoperatie. Daarnaast zijn balans en coördinatie van groot belang. Voor veel sporters is uren in de sportschool een saaie aangelegenheid. De oplossing voor deze tweestrijd leek gevonden in het schaatsen en skeeleren. Bij uitstek sporten om kracht, coördinatie en balans te trainen. Daarnaast vormt het een sportieve uitdaging voor de sporter en kan er daarmee plezier in het revalidatieschema worden gebracht.

Revalidatieschema

Om wetenschappelijk te onderzoeken of het nieuwe revalidatieschema inderdaad haalbaar is om in te voeren na een voorste kruisbandreconstructie wordt een zogenaamd pilot onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek worden 15 patiënten gezocht die, op vrijwillige basis, het nieuwe revalidatieschema willen doorlopen. Gedurende het onderzoek worden krachtmetingen, coördinatie metingen en diverse vragenlijsten afgenomen om de voortgang goed in de gaten te houden.

Het onderzoek wordt gecoördineerd door Mark Zee, promovendus van de afdeling orthopedie van het UMCG. De medisch ethische toetsingscommissie van het UMCG heeft toestemming gegeven voor het onderzoek. Deelnemers worden begeleid door getrainde fysiotherapeuten betrokken bij het onderzoek. Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van TIGRA Heerenveen Fysiotherapie, Fysiotherapie Martini Ziekenhuis, Thialf en Sportstad Heerenveen.

Samenvatting KROS-project (Knee Rehabilitation On Skates)

Voorste kruisband blessures komen vaak voor in team- en contactsporten, maar gemiddeld keert maar 55 % weer terug op zijn eigen niveau in zijn oude sport. Dit kan komen omdat ze bang zijn eenzelfde blessure op te lopen of te lang uit de sport zijn. Middels het KROS-project (Knee Rehabilitation On Skates) willen we de deelnemers kennis laten maken met de schaats- en skeelersport tijdens de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie. Zowel schaatsen als skeeleren worden niet geassocieerd met een voorste kruisband blessure en zijn tevens een goede training voor de balans en krachtontwikkeling rondom de knie.

Het algemene doel van de revalidatie na een voorste kruisband operatie is het versterken van spierkracht en balans rondom het kniegewricht en daarmee terugkeer naar sport mogelijk te maken. Dit gebeurt meestal in een klinische omgeving en is zeer gericht op de uitvoering van de beweging. De langdurige revalidatie (9-12 maanden) kan daardoor als saai worden ervaren. Om een extra dimensie te geven aan de revalidatie willen we de focus op de uitkomst van de beweging leggen in plaats van de beweging zelf. Dit zou mogelijk kunnen met het beoefenen van de schaats- of skeelersport.

De verwachting is dat de deelnemers hogere intrinsieke motivatie hebben voor de langdurige revalidatie periode en hierdoor meer vooruit gaan. Ze kunnen hierdoor mogelijk eerder terugkeren in hun eigen sport of wanneer ze het skate-virus te pakken hebben overstappen naar de schaats- en skeelersport.

Nieuws | 26 januari 2023

Seniorenwalk

ℕ𝕚𝕖𝕦𝕨 𝕓𝕚𝕛 𝕋𝕀𝔾ℝ𝔸 ℍ𝕖𝕖𝕣𝕖𝕟𝕧𝕖𝕖𝕟 Voor de i̲e̲t̲s̲ wat oudere medemens… Ben jij graag actief en vind je het leuk om heerlijk in de buitenlucht te zijn? Maar doe je dit te weinig omdat er in je eentje niet zoveel aan is? Bij ons kan je nu in groepsverband gaan wandelen. Bewegen is gezond en maakt […]

Lees verder