Verzakkingen

Hebt u last van een zwaar gevoel in de onderbuik? Of voelt u druk aan de onderkant, en voelt het soms net alsof er daar een balletje uithangt?

Verzakking of prolaps is een verzamelnaam voor het verzakken van één of meer organen en steunweefsel in het bekkenbodemgebied. De blaas, de baarmoeder en de endeldarm worden met een aantal banden op hun plaats gehouden. Bovendien rusten deze organen op de spieren van de bekkenbodem. Als de banden en spieren niet sterk genoeg zijn, kunnen de organen in meer of mindere mate naar buiten komen. Dit heet een verzakking. Er kan één orgaan verzakt zijn, maar het komt ook voor dat meer organen tegelijkertijd verzakt zijn. U kunt hierbij denken aan een verzakking van de blaas, plasbuis, voorwand van de schede, baarmoeder, dunne darm, vaginatop, endeldarm of achterwand van de schede, en aan aambeien. Combinaties zijn ook mogelijk.

De bekkenbodem bevindt zich aan de onderzijde van het bekken en vormt samen met de botten van het bekken de onderkant van de buikholte. Door de bekkenbodem lopen de plasbuis (urethra), de schede (vagina) en het uiteinde van de dikke darm (rectum). Bij bewegingen als hoesten of lachen, neemt de druk in de buik toe. De bekkenbodem houdt dan alle organen op hun plaats. Zenuwen, banden en spieren van de bekkenbodem zorgen ervoor dat u de plasbuis, de darm en de schede kunt afsluiten als u dat wilt. Door de bekkenbodemspieren te ontspannen, kunt u plassen, gemeenschap hebben of ontlasten. Om urine en ontlasting kwijt te raken, moeten ook de blaas en de dikke darm normaal werken en zich kunnen samentrekken en ontspannen.

Samengevat zorgt de bekkenbodem er dus voor:

        dat de buikholte wordt afgesloten, zodat buikorganen niet naar buiten komen;
        dat u urine en ontlasting en lucht (windjes) niet ongewenst verliest;
        dat u kunt plassen en ontlasten op het moment dat u dat wilt;
        dat u gemeenschap kunt hebben.

Wat kan er mis gaan?

Het gaat mis als de druk van boven te groot wordt of de steun van onderen onvoldoende is.

Mogelijke oorzaken van een verzakking:

  • zwangerschap
  • bevalling
  • overgang
  • overgewicht
  • veel hoesten
  • zwaar lichamelijk werk
  • veelvuldig en verkeerd persen
  • erfelijke aanleg
  • gynaecologische operaties (b.v. het verzakken van de blaas na baarmoederverwijdering).

 

Wereldwijd heeft de helft van de vrouwen na één of meer bevallingen een verzakking. Van deze vrouwen heeft 20% daar daadwerkelijk klachten van. In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen een operatie voor een verzakking.

Een verzakking, til er niet te zwaar aan!

Als een verzakking erger wordt, is de kans op klachten groot. Beter kunt u ervoor zorgen dat u geen klachten krijgt of dat ze niet erger worden als ze er wél zijn. De bekkenfysiotherapeut kan u daarbij helpen.

Goed op weg met de bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut:

  • stelt de diagnose door een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek;
  • leert u te zorgen voor een goede ondersteuning van de bekkenorganen door een geoefende bekkenbodem;
  • leert u hoe u overbelasting van de steunweefsels in het bekken en van de bekkenbodem tijdens uw dagelijkse activiteiten kunt voorkomen door de spieren tijdens activiteiten op de juiste manier aan te spannen.
Nieuws | 26 oktober 2022

Bekkenfysiotherapie bij TIGRA Heerenveen

De specialisten van bekkenfysiotherapie (Lisette, Mirjam, Sandra en Nynke) kunnen je helpen als je problemen hebt in: De lage rug Buik Bekken en bekkenbodem 𝗪𝗮𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗯𝗲𝗸𝗸𝗲𝗻𝗯𝗼𝗱𝗲𝗺𝘀𝗽𝗶𝗲𝗿𝗲𝗻? Deze spieren liggen onder in het bekken en hebben o.a. de functie: Steun geven aan de buikorganen zoals, blaas, baarmoeder en endeldarm Opvangen van buikdruk bijvoorbeeld bij hoesten, […]

Lees verder

Direct een afspraak maken?

Afspraak maken

Maak direct een afspraak bij de bekkenfysiotherapeuten van TIGRA Heerenveen

img

AFSPRAAK MAKEN